EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българите се страхуват да алармират за корупция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите се страхуват да алармират за корупция

mail16:42 | 09.12.2009прегледи 709 коментарикоментари 0


Едва 3 % от българските граждани имат желание да подават сигнали за корупция. Това заяви Диана Ковачева, изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници”, по време на кръгла маса. На нея бе представен доклад за проблемите на ефективната защита на лицата, подаващи сигнали за корупция в България.
14% от българите се страхуват от репресия и преследване, ако алармират за конкретен случай.
Голям процент от хората нямат намерение да бъдат активни, тъй като смятат, че нищо няма да последва след тяхната намеса. Това става ясно от национално представително изследване у нас, проведено между февруари и юни тази година.
Липсата на адекватна законова защита отказват гражданите от идеята да подават сигнали срещу корупцията. Това, от своя страна, води до ниската разкриваемост на този вид престъпления. Основният извод за България след регионалния доклад на „Трансперанс интернешанъл” е, че макар да има законова регламентация за подаването на сигнали за корупция, на практика липсва система за защита на хората, които дават информация за този обществен рецидив. Не е създаден механизъм, при който тези лица да получат защита на своите права срещу преследване, репресия, уволнение, както и да бъдат обезщетени в последствие срещу нанесени вреди в резултат на подадения от тях сигнал. За разлика от България, други държави успяват да контролират този процес във фазата след осъществяване на корупционния акт. България продължава да е на последно място в Европейския съюз по ниското ниво на противодействие срещу политическата корупция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg