EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Българите не виждат смисъл да подават сигнали за рушвети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите не виждат смисъл да подават сигнали за рушвети

mail18:43 | 03.06.2009прегледи 633 коментарикоментари 0


take_the_buck1Най-корумпираната институция в България е съдебната система, а 72 % процента от българите не виждат смисъл от подаването на сигнали за корупция. Това сочат резултатите от световно изследване за проучване на това кои сектори и институции са най-засегнати от корупция, представени от Асоциацията “Прозрачност без граници” - българския клон на международната организация за борба с корупцията “Трансперънси интернешънъл”.
Изследването е проведено в 69 държави по света в периода октомври 2008 г. - февруари 2009 г. и се основава на личния опит на гражданите от корупцията, уточни изпълнителният директор на асоциацията Диана Ковачева. Най-критичната точка на корумпираност се определя с индекс 5, а най-ниската - с 1.
България е единствената страна от Европейския съюз, която определя съдебната си система за най-корумпираната
институция, като тя е оценена с индекс 4.5. Средно за страните от ЕС като най-засегнати от корупция се определят политическите партии с индекс 3.7, следвани от парламента, публичната администрация и бизнеса. Българите са наложили индекс за корупция 4.3 на политическите партии в страната, а на парламента 4.2 процента.
82 % от анкетираните българи въобще не биха подали сигнал или жалба за поискан подкуп. Само 3 % са готови да сигнализират за нарушения, а останалите 15 % са отказали да дадат ясен отговор. Най-много от българските граждани, участвали в анкетата, са отговорили, че не виждат смисъл от подаването на сигнали. Общо 12 процента от анкетираните съобщават, че се страхуват да дават сигнали поради опасност от репресивни мерки спрямо тях. В нито една от останалите страни от ЕС няма случай повече от 5 процента от гражданите да са отговорили, че се страхуват да подават сигнали.
Най-много от анкетираните български граждани са платили подкуп на полицията - 19 процента. Общо 10 процента са посочили, че са давали подкуп на длъжностни лица от съдебната система, а 7 процента са платили подкуп на служители на земеделските служби.
Като цяло скептицизмът на българите относно ефективността на антикорупционните политики на правителството се увеличава от 2007 г. насам. През 2009 г. 36 % от анкетираните са посочили, че тази политика е неефективна, което показва 6-процентно увеличение спрямо 2007 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886