EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българите все повече използват банкови услуги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите все повече използват банкови услуги

mail11:24 | 11.12.2009прегледи 810 коментарикоментари 0


Макар че изтеклото полугодие донесе най-сериозни затруднения за населението на страната, точно през него се регистрира уникално висок ръст в ползването на банки, показва проучване на агенция Прогрес консулт. Делът от населението, което е в контакт с банките, за първи път превишава шест десети, и също така за първи път от 2004 г. насам увеличаването само за 6 месеца е с над 5.5 пункта. А трябва да се припомни, че едва в края на 2007 г. за първи път делът на ползващите банки сред населението превиши половината от него. Разбира се, тук трябва да бъде отчетено, че ръстът идва основно за сметка на продукти, които водят до улеснения за потребителите – като дебитни карти и разплащателни сметки, но това в никакъв случай не омаловажава факта, че проникването на банките сред населението е изключително успешно – независимо от икономическата ситуация.
Сериозен принос за увеличеното ползване на банки дава принципната промяна в нагласите на гражданите за начините на разпореждане със свободните им средства. През второто полугодие рязко се увеличи делът на хората, които предпочитат да държат свободните си средства на банков влог/депозит. В противовес чувствително намаля процентът на онези от тях, които планират придобиване на движимо или недвижимо имущество. Тези промени свидетелстват от една страна, че потребителите нямат достатъчно средства за покупка на движимо и недвижимо имущество, или че просто отлагат сделките за някакъв бъдещ период, разчитайки на резервни средства при негативно развитие на ситуацията. От друга страна, преориентацията на интересите спрямо различните видове финансови институции показва, че е налице нарастване на консерватизма на потребителите, които в условията на криза се чувстват по-сигурни, ако влагат средствата си в банки.

Данните са от национално представително маркетингово проучване, проведено от ПРОГРЕС консулт през Декември 2009 г. сред 1036 пълнолетни граждани на страната.


Тагове: банки, ползване
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg