EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българин се състезава във фермерски конкурс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българин се състезава във фермерски конкурс

mail07:25 | 21.10.2018прегледи 787 коментарикоментари 0


26-годишният Антон Тотев от Сандански представи България на Петия конгрес на младите фермери, организиран в Европейския парламент. Антон Тотев е създател на оранжерия за целогодишно производство на прясна салата, като това производство е екологично чисто и нанася възможно най-малко щети на околната среда. Друг негов проект е ябълкова градина, която консумира точно необходимото й количество вода, без излишно похабяване на този ресурс.

Конгресът на младите фермери и вече традиционно събитие, което се организира за пети пореден път от Групата на ЕНП в Европейския парламент. Тази година в него участваха над триста млади фермери от целия Европейски съюз. Тази година кандидати за трите награди - за “Най-добър проект”, “Най-устойчив проект” и “Най-иновативен проект” бяха 12 младежи от 12 различни отделни държави.

Българинът Антон Тотев има оранжерия от половин хектар в Сандански. Завършил е висше образование в Швейцария, но се завръща да работи в България. Оранжерията е уникална с това, че за първи път в България хидропониката - технология за отглеждане на растения без да се използва почва - се използва при отглеждането на салати. Използва се специална патентована система, която позволява наторяването и напояването на растенията да става колкото и когато трябва. Нищо не се предозира, а производството е екологично чисто, без да се използват пестициди, инсектициди и други препарати за растителна защита.

Антон Тотев обяснява как успява да поддържа производство 365 дни в годината:

Първо, климатът в оранжерията се оптимизира спрямо динамиката на времето. Много внимателно се наблюдава какво е времето и какво трябва да бъде вътре във всеки момент. Т.е. ние произвеждаме салата както зимата, когато навън е  минус десет градуса, така и лятото, когато навън е 40 градуса - няма никакъв проблем. Другото, което е уникално е, че благодарение на системата, която използваме вътре, ние имаме пет пъти по-голям интензитет на засаждане вътре в оранжерията спрямо конвенционалното засаждане на земята, тъй като колкото по-големи стават растенията, толкова повече растения има на квадратен метър - около пет пъти повече спрямо конвенционалното.

Евродепутатът Владимир Уручев за пети път участва в организацията на конгреса и чрез организирани от него конкурси в България се определя финалиста, който се състезава и в Брюксел. Уручев разказва защо подкрепя тази инициатива:

Владимир Уручев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ

Първо, защото това е една от най-силните инициативи на Групата на ЕНП по отношение на младите хора в селското стопанство. Аз бих казал, че това е дори най-силната инициатива в Европейския парламент - да събереш хора от целия Европейски съюз, както например в това състезание участваха хора от Португалия до България, от Полша до Кипър. Идеята е младите хора хем да се запознаят един с други, хем да видят, че това, което правят, е на най-хубавото, на най-високото, на най-модерното ниво, което може да се постигне. Да почувстват най-вече подкрепата, която я има в тази институция, бих казал дори в целия Европейски съюз, по отношение на младите фермери, на младите хора в земеделското стопанство, защото, макар и да звучи като клише, те са бъдещето на селското стопанство.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg