EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българи отглеждат коноп в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българи отглеждат коноп в Румъния

mail16:05 | 15.12.2016прегледи 1271 коментарикоментари 0


„Сериозният темп, набран от индустриалния коноп у нас, изведнъж беше стопиран. Това, което е основният проблем е, че реално растенията на индустриалния коноп са законни, но в момента, в който имат цвят, стават незаконни“, това каза за „Агрозона“ Борислав Сандов от Фондация за околна среда и земеделие. По думите му обаче именно цветът е най-икономически ефективната част на растението и за земеделците не е рентабилно да го отглеждат при настоящите нормативни условия. Цветовете към момента били най-търсени и цената им била най-висока спрямо останалите части на растението. Те са търсени от козметичната и фармацевтичната индустрия, добави Сандов. Така реално е блокирано производството на индустриален коноп у нас, докато в Европа се развива със силен темп, стана ясно от думите му.

Промяната в нормативната база вместо да подобри, е влошила ситуацията около индустриалния коноп в България, каза Борислав Сандов.

За да се запазят пазарите

Преди три години у нас имало само двама производители на културата, стигнали са до 14, през последната година имало няколко десетки заявки, не след влизане в сила на промяната в нормативната база, която не позволява цъфтеж на растението, част от производителите са се преориентирали към съседна Румъния. Целта е да запазят пазарите си в строителния сектор, тъй като влакната на конопа се използват в строителството, и в хранително-вкусовата промишленост (конопено олио). Към конопа има интерес и като биомаса.

Преработката – другият проблем

Преориентирането на родни производители да произвеждат културата в Румъния  Борислав Сандов определя като много жалко, тъй като страната ни е била един от най-големите производители на коноп до средата на миналия век. Тогава дори се е стигало до преработка и у нас са се произвеждали въжета и дрехи от влакната на растението. Днес преработката е другият голям проблем за производителите.

Нисък праг

Цветовете на индустриалния коноп не биха могли да се използват като наркотично вещество, категоричен е Сандов, понеже количеството на THC е много ниско в тях. „Въпросът е, че и рамките, които са сложени са много ниски, сякаш умишлено, за да се спре развитието на индустриалния коноп в България“. Към момента те са до 0,2% съдържание на THC. Сандов казва, че в дадена фаза на развитие на растението е възможно този дял да бъде превишен и фермерите попадат в риск. Конопът, който се използва за медицински цели и като наркотично вещество е с много по-висока концентрация на веществото. „Заради много ниската граница, която се слага за индустриалния коноп, производителите могат да се окажат от земеделци престъпници.“

Пазарите

Въпреки че строителният бранш у нас има интерес към конопените нишки, за българските производители най-съществен е бил пазарът в съседна Гърция. Големите пазари за конопа обаче са в Западна Европа – Франция, Великобритания, както и скандинавските страни.

Качественият материал, който може да се произведе от индустриалния коноп, и 50-те хиляди приложения на културата превръщат отглеждането й в силна глобална тенденция, посочи Борислав Сандов. „Явно България ще е пак на опашката, доколкото се води от страхове и от лобита, които може би поддържат това да бъде нелегално. Очакваме новото Народно събрание да бъде по-мъдро и да премахне пречките пред земеделските производители и преработватели на коноп„, коментира още Сандов./Агрозона


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182