EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бъдещето на тунел под Шипка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъдещето на тунел под Шипка

mail10:10 | 29.03.2012прегледи 1368 коментарикоментари 0


Висшият екологичен експертен съвет при Министерството на околната среда и водите одобри докладите за екологична оценка на проекта за изграждане на Обход на град Габрово с тунел под връх Шипка. В заседанието на съвета, което се проведе във ведомството в края на миналата седмица, участва зам.-кметът на Община Габрово инж. Добрин Савчев.
Самият тунел под Шипка, за чието строителство се говори периодично още от миналия век насам, бе внесен в МОСВ като проект от пътната агенция през 2009 г. Той е предвиден за финансиране със средства от Европейския съюз след 2014 г. Предвидено е да е дълъг около 3,2 км и пътят до него да има връзка с югозападното обходно трасе на Габрово. От икономическа гледна точка, възможната дължина на тунела, която би финансирал Европейския съюз, не е дължина от 7 км.  Югозападното обходно трасе е елемент от Проекта за Обход на град Габрово и е част от инвестиционното предложение, което в цялост е предмет на екологичната оценка. Община Габрово изрази становище, че разпространяваната от представители на неправителствени организации информация, че „Тунелът под Шипка нарушава европейското законодателство, вкарва трафика в квартали на Габрово и разсича на две Природен парк Българка”, съдържа разбираема емоция. Трябва да се има предвид обаче, че екодокладите са напълно съобразени с аргументите в разпространяваното становище.
В екодокладите е направен подробен количествен и ефектен анализ на засегнатите от проекта защитени територии и зони, от който става ясно че са засегнати под 0,1 % от площите им, набелязани са и конкретни задължителни мерки за предотвратяване и ограничаване на вредното въздействие от реализацията на проекта. Тези мерки следва да бъдат отразени в решението на Министъра на околната среда и водите за одобрение на докладите.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965