EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бутиците ще напуснат „Витошка”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бутиците ще напуснат „Витошка”

mail07:00 | 16.07.2013прегледи 19306 коментарикоментари 1


Ива Стойкова

Приключи вторият етап от обновяването на пешеходната зона на столичния булевард „Витоша”. Паралелно с новата визия се наблюдава промяна и в търговския облик на старата софийска улица. Какви са тенденциите в пазара на недвижими имоти и личното мнение брокер Емилиян Кърчев от агенция „Ай Би Би Ес“, специално за EconomyNews.bg*.

Заведенията изместват ли бутиците по бул. „Витоша”?
Да, заведенията ще изместят бутиците поради факта, че улицата не е удобна за магазини по ред причини. Няма да изброявам всички, ще спомена само някои от тях. Лъскавите и хубавите магазини са на Витошка, Графа и на Солунска. Това са търговските улици в този район. Няма шанс за конкуренция с тях. Иван Асен II е в близост до тези улици и е по-удобна за заведения, защото хората, които работят на търговските улици някъде наблизо, трябва да правят своите срещи, когато се появи такава необходимост и да хапват.
Има ли интерес за закупуване на имоти на булеварда?
Интерес към закупуване на имоти на тези улици винаги е имало. В момента обаче това определено е в застой заради реконструкцията на Витошка. Втори фактор е нестабилната политическа обстановка. В момента всички изчакват и никой не смее да рискува. Хората с пари трудно рискуват. Биха рискували, ако си заслужава. Но продавачите не са склонни да продават имотите си, само защото в момента е криза. Всяка от страните си има своите аргументи. Обикновено на тези улици се продава, само ако има някаква много осезателна нужда от бърза ликвидност. В тези райони обикновено само се рентиерства.
Има ли раздвижване при наемите, какво се търси?
На тези три търговски улици може да виреят най-много магазини и заведения, които са на партерен и сутеренен етаж, а на по-горните етажи офиси и за живеене. Там много трудно ще виреят услуги например.
Имаше ли драстичен спад при цените на наеми/продажби по време на строителните дейности, сега цените вървят ли нагоре?
Имаше спад на цените на наеми, но за кратко. Просто цените се задържаха, защото наемодателите не ги интересува какво ще правят наемателите на тези търговски улици. Те са най-престижните и ако могат да издържат, значи са ОК. Ако не могат, значи идва следващият наемател.

Може ли да се говори за масово бягство на наематели на магазини и заведения по време на ремонтите?
По време на ремонти тези, които са по-слаби финансово, е нормално да се откажат. Другите стоят и „стискат зъби“, защото веднъж излезли от пазара на тези стратегически места, след ремонта на Витошка просто нямат никакъв шанс да се върнат обратно, макар и при различни финансови условия. Пазарът просто отвява по-слабите.
Моята оценка като цяло е много положителна за Витошка като търговска улица. Отначало имаше огромна съпротива срещу нейната реконструкция. Там хората с повече пари ходеха, за да показват своите нови придобивки. Сега вече не е така. Спокойно е, не бръмчат трамваи, коли и мотори. Сега заведенията са пълни, хората се разхождат спокойно, въздухът не е толкова мръсен, няма опасност и за децата и майките с колички. Това беше едно от хубавите неща, които направи бившият кмет, и затова сега никой не е против реконструкцията, която тече и в момента.

*Със съдействието на ceb.bg
 


Тагове: София, бул.
 
Коментари
 
George - 25-07-2013 г. 16:50:10

Нищо конкретно и нищо ново не ни казва тази статия!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg