EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургаският хлебозавод спешно търси кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургаският хлебозавод спешно търси кредит

mail09:57 | 09.03.2010прегледи 1841 коментарикоментари 1


Общинското дружеството "Хляб и хлебни изделия" ЕООД изпитва сериозен недостиг на оборотни средства, алармира управителят на дружеството Димитър Георгиев, цитиран от електронното издание Burgasinfo. Според него още през март ще бъде невъзможно да се изплатят работните заплати на работещите в хлебозавода, същото се очаква и за април и май. По този повод Георгиев предлага на общинския съвет да приеме решение, с което да разреши на "Хляб и хлебни изделия" ЕООД да изтегли кредит за оборотни средства в размер до 900 000 лева, вместо до 700 000 лева, обезпечен и с дълготрайни материални активи.
Според шефа на общинската фирма, ако този кредит не бъде изтеглен, това ще доведе до нарастване на социалното напрежение в завода, което ще рефлектира негативно на качеството на продукцията, както и ще  разклати пазарната позиция на "Хляб и хлебни изделия" ЕООД. В писмо до местния парламент управителят Георгиев посочва, че е необходимо да се подпомогне работата на дружеството в тежките условия на икономическа криза. Като решение той посочва преструктуриране на банковия кредит от ноември 2008 година, като лимитът за кредит се увеличи от 700 000 лава на 900 000 лева. Димитър Георгиев заявява, че обслужващата банка е склонна на извърши това преструктуриране като обезпечаване на допълнителната сума е целесъобразно да се използват машини и съоръжения на дружеството.
"Дружеството е в състояние да обслужва такъв кредит, тъй като месечните погасителни вноски ще се променят незначително, а по този начин във фирмата ще влязат пари за оборотни средства", казва управителят на хлебозавода. Допълнителните 200 000 лева кредит ще послужат да се стабилизира "Хляб и хлебни изделия" ЕООД, заводът да запази квалифицирания си персонал и успешно да влезе в сезон 2010, категоричен е Димитър Георгиев. Пред общинския съвет управителят на хлебозавода посочва, че недостигът на паричен ресурс в края на 2010 година на "Хляб и хлебни изделия" ЕООД се очертава да е 127 000 лева.
През октомври 2008 година общинският съвет в Бургас разреши на "Хляб и хлебни изделия" ЕООД да изтегли кредит за оборотни средства в размер на 700 000 лева. Разходването на средствата, отпуснати през месец декември 2008 година, към този момент  вече са 695 000 лева. Те са дадени за възстановяване на суми отпуснати от община Бургас по временна помощ, разходи свързани със съдебни дела по решения на общински съвет, отбелязва до местния парламент управителят на общинската фирма. Той допълва, че от тези средства са изплатени суми за газификацията на хлебозавода, направени са разходи, свързани с въвеждането на ISO сертификация, има възстановени суми по главница на кредита и е изплатен дивидент на община Бургас.
Финансовия резултат на дружеството за 2009 година се очаква да бъде загуба в размер на 56 000 лева, посочва Димитър Георгиев още в писмото си до общинския съвет. Като причини за негативния резултат той посочва отварянето на два хипермаркета в Бургас през 2009 година, което е  довело до промяна на пазарното поведение на потребителите,  което от своя страна  пък е довело до значително намаляване на пазарния дял на дружеството  и увеличаване на непреките маркетингови разходи.  По-късно стартиралият и по-рано приключилият сезон също са се отразили негативно на обема на сезонните продажби на хлебозавода спрямо 2008 година.
Дружеството е използвало в същото време всички универсални инструменти за подобряване на платежоспособността си, отбелязва управителят Георгиев. Намалени са преките разходи за ток, в следствие на газификация на парогенераторите, контрол върху разходване на суровините, ограничени са разходите за горива, телефони , има съкращение на персонала, намаление на работното време чрез ползване на неплатен отпуск, ограничаване на купоните на персонала. Всички договори за външни услуги за 2010 година са от 10 до 20% намалени стойности. Така на фона на намаленото производство разходите за материали са намалени с 33% , а разходите за външни услуги са снижени на 32%, казват от бургаския хлебозавод.

 


 
Коментари
 
george.portouloglou - 18-10-2011 г. 11:44:07

obzavezdame.furni

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg