EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургаските общини създават фонд за Burgas Air

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургаските общини създават фонд за Burgas Air

mail11:15 | 22.03.2024прегледи 426 коментарикоментари 0


Всички общини в област Бургас ще се обединят в сдружение с нестопанска цел, което ще може да финансира нов Фонд за стимулиране на целогодишни полети от и до Летище - Бургас. Това стана известно по време на работна среща с всички тринадесет кметове на общини в областта и председатели на общински съвети, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

За първи път след поисканото преразглеждане на концесионния договор на Летище - Бургас от представители на общинските съвети в областта, кметове на общини и неправителствени организации, дружеството концесионер на бургаската аерогара "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ участва в официална среща със свой представител в лицето на д-р Франк Кванте - главен изпълнителен директор на АД-то, става известно от съобщението. 

Взето е решение общинските съвети по места да гласуват участието на общинските администрации в сдружението до края на март 2024 година, а учредителното събрание трябва да проведе през април.

Очаква се новоучреденото сдружение между общините в Бургаско да бъде председателствано от кмета на Бургас Димитър Николов. От Община Поморие вече са изпратили до всички общини проект на докладна записка за създаване на фонда и устав. Проведени са и разговори с кметовете на Ямбол, Сливен и Стара Загора за присъединяването им към новосъздаващата се организация. 

Инициатори на срещата бяха кметовете на Бургас и Поморие Димитър Николов и Иван Алексиев. Преговорите с авиокомпаниите ще се водят от общините съвместно с "Фрапорт“, а вноската им в сдружението ще е според броя на регистрираните по постоянен адрес жители, както обяви пред журналисти преди седмица Иван Алексиев.

Алгоритъмът на участие, предложен от него, е вноската на черноморските общини да е 2 лева на жител, а на останалите общини по 0,50 стотинки на жител. Финансовото участие на концесионера на Летище - Бургас във фонда ще бъде 200 000 лева годишно. Предстоят разговори с министерствата на туризма и транспорта и съобщенията за участие и на държавата в сдружението и фонда, уточниха от община Бургас след срещата.  

Средствата в него ще бъдат използвани за дофинансиране на полети извън активния летен сезон. Вече са водени разговори с българската авиокомпания "Гъливеър“ за осигуряването на ежедневни редовни линии (два пъти дневно) Бургас - София, София - Бургас, както и за полети Бургас - Истанбул, Истанбул - Бургас. Предстоят и срещи с турските авиолинии по темата, тъй като това ще даде възможност за директни връзки с цял свят.

"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД подкрепя създаването на фонда Фонд за стимулиране на целогодишни полети от и до Летище - Бургас, посочиха в съобщение до медиите от дружеството концесионер. 

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя идеята на кметовете от Южното Черноморие за създаване на регионална авиокомпания "Бургас Еър", съобщиха от Асоциацията.

Именно липсата на достатъчно полети към летище Бургас, което обслужва целия регион, включително и най-големия български курорт "Слънчев бряг", попречиха страната ни да реализира пълния си туристически потенциал и да разшири крилата на сезона, обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

Дори и да имаме достатъчно реклама на морския ни туризъм, ако няма с какво да пристигнат гостите у нас, както се получи през предстоящия летен сезон, няма как да отбележим ръст и да привлечем достатъчно гости, обясни Щерев.

Заради липсата на интерес от концесионера на летището в Бургас и пренасочване на трафика към аеропорта на Варна, страната губи милиони левове, подчерта зам.-председателят на БХРА и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

Благодарни сме на кметовете от Южното Черноморие и на инициатора на идеята за създаване на регионална авиокомпания Бургас Еър кмета на Поморие Иван Алексиев за подкрепата към туристическия бизнес и инвеститорите по морето, които влагат милиони левове. Неслучайно един от девизите на БХРА е "Силни сме, когато сме заедно", допълни Налбантов.

В момента трудно се намира въздушна компания, която при този кратък летен сезон да поддържа кратка летателна програма, тъй като нямат достатъчно интерес за това, коментират от БХРА и припомнят, че от години Асоциацията настоява за създаване на държавна чартърна компания, която да обслужва приоритетно Северното и Южното Черноморие и да помогне за разширяване на крилата на сезона.

Подобно вложение от страна на държавата би направило по-ефективни и усилията за рекламиране на страната ни като туристическа дестинация и най-вече за разширяване на летния туристически сезон, категорични са от национално представената организация с 36 регионални структури.

Всички общини на територията на област Бургас да бъдат включени като акционери в нова авиокомпания "Бургас Еър" (Burgas Air), която да бъде позиционирана в областния център, обслужвайки целогодишно полети от Летище Бургас до различни европейски дестинации. Това бе едно от предложенията, които бяха направени по време на работна среща в Областна администрация - Бургас, състояла в средата на март по инициатива на областния управител Пламен Янев след колективното искане на тринайсетте общини в областта за преразглеждане на точките по концесионния договор за бургаското летище, стопанисвано от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158