EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургаска фирма е валутен играч №1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургаска фирма е валутен играч №1

mail16:20 | 09.08.2010прегледи 8477 коментарикоментари 0


Бургаска фирма е валутен играч №1 у нас, показва актуализираният публичен регистър на обменните бюра, публикуван от Националната агенция по приходите, съобщи електронното издание Burgasinfo. “Краун Чейнч”, регистрирана на ул. “Александър Велики” в Бургас, притежава най-много обменни бюра в България – 62. Всички те са в Община Несебър и в курорта Слънчев бряг.
Бургаската фирма измести от първото място дългогодишния лидер – варненската “Финтурист” ООД. Сега тя е на второ място с 60 бюра, повечето от които във Варна. В Слънчев бряг “Финтурист” притежава 28 бюра. Преди две години “Финтурист” можеше да се похвали с 87 обменни бюра в цялата страна. Собственици на фирмата са Калин Русев и Димитър Илиев. Последният е съдружник на собственика на "Нове холдинг" Васил Божков в ресторантьорската фирма "Ем Би Си".
“Албена” АД държи третото място с 38 пункта за обмяна на валута.
Общо 391 легални обменни бюра работят на територията на Бургаска област. Повечето от тях са в Несебър и Слънчев бряг. Лъвският пай от този пазар държи вече споменатата “Краун Чейнч”, както и друга бургаска фирма – “Лотос БГ” ЕООД. Тя притежава 30 бюра в Несебър и Слънчев бряг. Едноличен собственик на капитала на тази фирма е 29-годишната Камелия Тодорова.
22 бюра в Слънчев бряг има софийската ЕТ “Роял – Александър Стефанов”. Останалите пунктове в курорта са поделени между дребни играчи, които притежават средно 2-3 бюра.
Валутният бизнес на юг от Бургас също е поделен между няколко големи фирми, които притежават верига от бюра. “Санта Марина” ООД – Варна държи 7 чейнча в Приморско. ЕТ “Николай Малаков”, регистрирана в Пловдив – 11 бюра в Китен, Приморско и Царево. ЕТ “Стефано и сие – Стефко Ненов” – 15 бюра в Приморско и Китен.
Бюрата на летищата във Варна и Бургас пък са поверени на “Интернешънъл Карънси Иксчейнч (България)”. Собственик на фирмата е друга фирма, регистрирана в Холандия, чиито управители пък са родени в Уганда, но живеят в Лондон.
Специфичният бизнес с валута очевидно продължава да е атрактивен, макар че държавата въведе нови правила за търговия с цел избягване на многобройните измами, които са факт през последните лета край морето. Общо 651 фирми притежават разрешително за търговия с валута. От тях 84 са регистрирани в Бургаска област. Бюрата, които не фигурират в регистъра на данъчните на адрес http://www.nap.bg, са нелегални и гражданите могат да сигнализират за тях в офисите на НАП. Обектите не могат да определят обменен курс, който да се отклонява с повече от 20% от определения от БНБ курс за деня за съответната валута.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg