EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас: Първа копка на завод за бронирани коли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: Първа копка на завод за бронирани коли

mail13:01 | 17.02.2023прегледи 1129 коментарикоментари 0


Компанията от отбранителната индустрия "Интернешънъл арморд груп" (International Armored Group - IAG), планира изграждането на производствена база за бронирани автомобили в България. Първата копка на новия завод по стандартите на НАТО ще бъде направена през март в Промишлена зона – Бургас, съобщиха от компанията.

Планирана е първоначална инвестиция 20 млн. лева, а местната администрация в Бургас ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година.

Предвидено е новият завод да бъде на площ от 150 000 кв./м, като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации. 

"Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда. Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство. Благодаря на всички национални и местни институции, които свършиха своята работа професионално, така че проектът да стартира в срок“, коментира собственикът на IAG д-р Антон Стефов, цитиран от пресслужбата на компанията. 

Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на IAG, включително най-новата бронирана машина на пехотата "РИЛА 8х8". Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България.

В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България. 

Стратегията на IAG е да инвестира във военната промишленост в България, като заводът в Бургас е стъпка в тази посока. БТА припомня, че от 2021 година компанията използва български полигон за провеждане на тестови изпитания за качеството на продукцията си по стандартите на НАТО.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg