EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас: Повече британски и полски туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: Повече британски и полски туристи

mail15:10 | 29.06.2023прегледи 415 коментарикоментари 0


Пътниците, пристигнали на бургаското летище от Великобритания през първите четири месеца на тази година, са 43 на сто от общия отчетен пътникопоток на аерогарата. Това стана ясно от обобщените данни на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК), публикувани в официалната ѝ интернет страница.

От там посочват, че спрямо данните за същия период на миналата година се отчита сериозен ръст в броя на пътниците от този пазар, които се увеличават със 102 на сто. Нараства и броят на пристигналите пътници от Полша за периода януари-април. По данни на БРТК на бургаското летище от този пазар са обслужени 7033 души, което е увеличение с 20 на сто спрямо данните за същия период на миналата година. 

Прави впечатление, че третият най-сериозен поток от пътници е от Словакия. От камарата изчисляват, че спрямо 2019 година пристигнали пътници от тази страна се увеличават с почти 300 на сто. В същото време се отчита спад в броя на тези от Австрия с поне 50 на сто.

Общият броя на пътниците, пристигнали на Летище Бургас за първите четири месеца на година, е 23 638, като се отчита увеличение от 27 на сто спрямо 2022 година и 13 на сто спад спрямо предпандемичната 2019 година.   

Положително е запазването на ранния старт на летателната програма на нискобюджетните авиолинии от края на март и началото на април. Това води до значителен ръст на пристигналите пътници от Полша, Великобритания, Словакия и Литва спрямо предходните години.

Основните пазари Великобритания и Полша бележат ръстове спрямо 2019 и 2022 година, като броят пристигнали пътници от Великобритания е удвоен спрямо 2022. Трябва да се отбележи липсата на полети от Финландия, Норвегия, Израел и Унгария, които са били налични през 2019 и 2022, както и спадът на пътниците от Австрия спрямо 2022 година, отчетоха от Бургаската регионална туристическа камара. 

Като предизвикателства пред туристическия сектор от там посочват липса на достатъчно на брой кадри и на квалифициран персонал по Българското Черноморие и трудностите при постигане на адекватно ценообразуване в сектора, отговарящо на темпа и размера на инфлацията в рамките на последната година. "Има опасност да загубим ценовото си предимство пред конкурентните ни дестинации. Нивото на възстановяване на въздушния трафик към Българското Черноморие изостава в сравнение с конкурентни дестинации като Гърция", отчетоха от БРТК. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg