EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас няма проблем с учебниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас няма проблем с учебниците

mail09:50 | 15.09.2011прегледи 579 коментарикоментари 0


Целодневната форма на обучение става все по-предпочитана от децата и родителите в Бургас, показва статистиката, представена от зам.-кмета по образованието Йорданка Ананиева, цитирана от „Компас”. Тази година училищния праг в общината ще преминат 1925 първокласници. Голяма част от тях са предпочели да подготвят уроците си в занималня. Броят на второкласниците е 1919, като родителите на 460 са подали заявления за целодневно обучение. Не са малко и тези, които са избрали частните занимални за следучилищна подготовка. Зам.-кметът Ананиева обясни, че процесът по осигуряване на учебници за новата година е приключил още в летните месеци. Всички заявки, които е трябвало да бъдат изпълнени от издателствата, вече са факт. Днес ще се проведе среща между училищните директори в община Бургас съвместно с Регионалния инспекторат по образованието, на която ще стане ясно за кои класове могат да се осигурят втори комплект учебници. „Това, което ще затрудни колегите от училищата, с които разговарях - а мисля, че тенденцията навсякъде е такава – е, че няма да могат да бъдат осигурени втори комплекти учебници по всички предмети за първокласниците. Причината е, че по-голямата част от тези учебници са консумативни, т.е. децата пишат върху тях и в края на учебната година те остават за учениците. Но пък ще могат да се използват помагалата, които също не са малко. Те няма да се носят вкъщи, а ще се ползват само в рамките на училището“, обясни Йорданка Ананиева.
Тя уточни, че директорите от общината са се ангажирали да разговарят с родителите на малките ученици и да обсъдят по какъв начин може да се постигне разтоварването на тежките чанти. Идеята е част от учебниците да се оставят на съхранение в класните стаи.
Тази година с решение на Министерството на образованието началото на учебната година ще бъде дадено в различен час за отделните училища. По традиция по-голямата част от учебните заведения ще открият новата учебна година в 9 ч. сутринта.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg