EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас на втора позиция в Transformative Cities

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас на втора позиция в Transformative Cities

mail07:15 | 04.11.2020прегледи 605 коментарикоментари 0


Бургас заема второ място във временното класиране при гласуването в инициативата Transformative Cities. Гласуването продължава до 16 ноември, като всеки може да даде подкрепата си за морския град на адрес: https://transformativecities.org/2020award/.

Transformative Cities има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.

Кандидатурата на Бургас е в сектор Енергия. В това направление през последните години бяха постигнати сериозни успехи при изпълнението на мерки за обновяване на градския сграден фонд. Стартира процес за подмяна на уличното осветление с енергийноефективно. Бяха направени стъпки за популяризиране на електрическите превозни средства. В Бургас те могат да зареждат безплатно на няколко места и не плащат такса за синя и зелена зона. Предстои градът да се сдобие и с 56 нови електробуса.

Освен това Бургас се възползва в най-пълна степен сред всички градове у нас от Националната програма за енергийна ефективност. В града бяха санирани със средства от националния бюджет близо 200 стари панелни блока. В тях живеят 40 000 души, чиито сметки за потребление на енергия намаляха значително. В момента Бургас е сред най-активните и по програма за саниране на по-малки жилищни сгради с европейски средства от Оперативна програма "Региони в растеж". По нея се обновяват около 30 кооперации, много от които сгради с историческа стойност в центъра на града.

От 2008 г. до днес Общината е въвела мерки за енергийна ефективност също така в сградите на общо около 100 детски градини и училища на своя територия.

Победителят ще бъде определен от вота на хората. Всеки може да гласува само за един финалист от всяка от четирите категории (Води, Енергия, Домакинства, Храна). В своята категория (Енергия) Бургас е на финал с организации от испанския Валядолид и палестинския Газа.

Добрите практики на победителите от всяка категория ще бъдат популяризирани по целия свят чрез публикации във водещи издания. Има предвидена и символична парична награда в размер на 1500 евро, които Община Бургас предвижда да използва за провеждане на публична кампания за повишаване знанията на нейните жители за енергийна ефективност, ползите от нея и устойчивото управление на енергията.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg