EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас, Монтана и Ловеч – общини-лидери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас, Монтана и Ловеч – общини-лидери

mail13:00 | 20.10.2011прегледи 548 коментарикоментари 0


Бургас води класацията общинско развитие, работа на местната власт и кметска институция. Това показват данните широкоспектърно изследване, проведено през м. Септември 2011 г. от Гражданско движение „ДНЕС”, съвместно с изследователска агенция „ЕСТАТ”.
Оценката на развитието на общините и дейността на местната власт е направена на база 7 показателя (сфери на дейност и развитие).
П о к а з а т е л и :
1. „Ефективност на административните услуги”: класацията води Община Ловеч, следвана от Разград и Монтана, а на последните три места Видин, Шумен и Перник. София се нарежда на 5-а от общо 27 позиции. Рейтингът по този показател е изготвен на база проучване на Програма „Достъп до информация” чрез оценяване на интернет страниците на общините и процеса на обработване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт.
2. „Финансова стабилност на общината”: лидер е Столична община, следвана от Бургас и Варна, а на последно място са Търговище, Пазарджик и Кюстендил. Основен източник на информация за изчисляване на рейтинга по този показател са общинските бюджети. Използвани са елементи от методиката, описана в сравнителен анализ по рейтингови оценки на местните финанси на гл.ас. д-р Марин Маринов от Стопанска академия „Д. А. Ценов” – гр. Свищов.
3. „Обжалвани процедури за обществени поръчки”: лидер е община Кюстендил (с най-малко обжалвани процедури), следвана от общините Монтана, Пазарджик и Бургас. В дъното на класацията Силистра, Видин и Русе. Столична община се нарежда на 16-а позиция. Рейтингът по този показател е изготвен на база данните, публикувани в Регистъра на Агенцията по обществени поръчки, както и базата данни на Комисията за защита на конкуренцията.
4. „Усвояемост на европейски средства”: лидер отново е община Ловеч, следвана от общините Перник и Кърджали. В дъното на класацията са Столична община, Плевен и Търговище. За изчислението на рейтинга по този показател са ползвани данните, публикувани в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН) за договорени и изплатени средства към момента на провеждане на изследването.
5. „Работа на местната власт”: на първо място е класирана община Бургас, следвана от общините Пазарджик и Монтана. На последните три места в класацията са Силистра, Сливен и Видин. Столична община е в „златната среда” – на 12-а позиция. Рейтингът по този показател е формиран на база данни от проучвания на Движение „ДНЕС” и Агенция „ЕСТАТ” за отделните общини, както и от онлайн панел на „ЕСТАТ”, „УебРисърч” и Дарик радио.
6. „Общинска инфраструктура”: Бургас отново е лидер, следван от Хасково и Монтана. С най-лоша инфраструктура са общините Ямбол, Видин и Сливен. Данните за изчисляване на рейтинга по този показател са получени от проучвания на Движение „ДНЕС” и Агенция „ЕСТАТ” за отделните общини, както и от онлайн панел на „ЕСТАТ”, „УебРисърч” и Дарик радио.
7. „Оценка на различни аспекти от живота на общината”: отново лидер е община Бургас, следвана от Стара Загора и Варна. На последните пет места са Враца, Сливен и Видин. И за изчислението по този показател са ползвани данните от проучвания на Движение „ДНЕС” и Агенция „ЕСТАТ” за отделните общини, както и от онлайн панел на „ЕСТАТ”, „УебРисърч” и Дарик радио.
Съвкупна оценка от тези седем показателя формира следната
КЛАСАЦИЯ НА ОБЩИНИТЕ:
1. Бургас
2. Монтана
3. Ловеч
4. Хасково
5. Пазарджик
6. София
7. Благоевград
8. Кърджали
9. Разград
10. Добрич
11. Варна
12. Стара Загора
13. Пловдив
14. Смолян
15. Габрово
16. Перник
17. Кюстендил
18. Велико Търново
19. Сливен
20. Русе
21. Плевен
22. Шумен
23. Силистра
24. Враца
25. Търговище
26. Ямбол
27. Видин

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158