EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас иска финансиране за ПЗ "Юг" от НПВУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас иска финансиране за ПЗ "Юг" от НПВУ

mail17:02 | 29.11.2023прегледи 540 коментарикоментари 0


Местната администрация в Бургас е подготвила искане за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост, касаещо изграждането на довеждаща инфраструктура до терените в Промишлена зона (ПЗ) "Юг", заключени между ул. "Комлушка низина" и пътя Бургас - Созопол.

Това съобщиха от Община Бургас, като уточниха, че искането е подготвено в партньорство с акционерните дружества "Индустриален и логистичен парк Бургас" и "Овергаз Мрежи".  

"Планът за възстановяване и устойчивост ни дава шанс да привлечем ценни външни средства в трудно време. Призовавам бургаските депутати и общински съветници да използват своя личен авторитет, за да помогнат да получим финансирането", каза кметът Димитър Николов.

По информация на общинската администрация, частни компании вече са закупили седем от терените в новата промишлена зона в района на ж.к. "Меден рудник", но не могат да започнат изграждането на базите си, тъй като липсва захранване с ток, вода и газ. След края на ул. "Комлушка низина" има още седем свободни терена. 

"Община Бургас работи по обособяване на тази територия като индустриална зона заедно с "Национална компания индустриални зони" ЕАД още от началото на 2017 година. В капитала на дружеството бяха внесени имоти общинска и държавна собственост, находящи се в ПЗ "Юг".

Предвижда се реконструкция на улица "Търговска", допълниха от общината. Паралелно с проектирането вече са обследвани и възможностите за финансиране изграждането на вътрешната инфраструктура. По предварителни разчети общата стойност за изграждане на довеждащата и вътрешната инфраструктура е близо 40 млн. лева. 

"Овергаз Мрежи" АД ще изграждат довеждаща газова инфраструктура, която включва разпределителни газопроводи, газопроводни отклонения и съоръжения по бул. "Чаталджа" - за захранване с природен газ на ПЗ "Юг".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg