EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас в международен проект за намаляване на CO2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас в международен проект за намаляване на CO2

mail15:11 | 13.04.2023прегледи 893 коментарикоментари 0


Община Бургас се включва в изпълнението на международен проект за намаляване на въглеродните емисии в туристическата индустрия. Той започна този месец, като администрацията е партньор в проектното предложение, подадено за финансиране по Програма "Интеррег Европа 2021 – 2027". Проектът "Подкрепа декарбонизирането на туристическата индустрия след Covid-19" - "Dеcarbonising the Tоurism Industry Post Covid-19 Support (DETOCS)" стартира в началото на март т.г. и ще се изпълнява в рамките на 4 години, съобщава пресцентърът на Община Бургас. 

Проектът ще се реализира в партньорство, ръководено от местната енергийна агенция в град Птуй - Словения, в което участват 14 партньора, представляващи органи на местни, регионални и национални власти, водещи университети и организации, специализирани в технологични иновации, организации, работещи в сферата на прилагането на енергийно ефективни решения и изпълнение на дейности за адаптиране на градската среда и смекчаване на последиците от климатичните промени от Словения, Гърция, Малта, Финландия, Италия, Унгария, Нидерландия, Германия и България.

Kато пряк резултат от пандемията от КОВИД-19 и последвалите я ограничения за пътуване, туристическата инфраструктура на Европа сериозно пострада - ситуация, която сега допълнително се изостря поради тежката енергийна криза. Възстановяването на туристическия сектор е необходимо и е от решаващо значение, тъй като индустрията е изключително ценна за европейската икономика.

Чрез междурегионално сътрудничество партньорските региони ще идентифицират, споделят и обменят иновативни методологии, процеси и добри практики за подобряване на енергийната ефективност и улесняване на декарбонизацията в туристическата инфраструктура и постигане на устойчив туризъм. По този начин ще се подкрепи възстановяването на сектора на туристическата инфраструктура в ЕС след пандемията от ковид по устойчив и нисковъглероден начин. Междувременно партньорите по проекта ще се стремят да подобрят свързаната политика в своите региони чрез изграждане на капацитет в участващите региони и приемане на политики, доказали се като успешни в други региони.

В резултат от реализацията на проекта се очаква да се повиши производството на енергия за собствени нужди в туристическия сектор, както и да се насърчат нови видове туризъм, като "виртуален туризъм", с ниско потребление на енергия и въглероден отпечатък.

Предвидените дейности за Община Бургас по проекта включват: идентифициране и прилагане на добри практики на Европейския съюз (ЕС), свързани с въвеждането на енергийна ефективност (ЕЕ) и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в туристическите обекти на територията на Община Бургас; стимулиране на местните заинтересовани страни да работят в посока към внедряване на ВЕИ и ЕЕ в туристическия сектор; проучване на възможността за влияние върху тези частноуправлявани туристически места за настаняване (хотели, вили, къщи и т.н.) чрез въвеждане и прилагане на нови мерки за устойчива енергия в Дългосрочната програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и биогорива на Община Бургас 2021-2030 г., въз основа на знанията и добрите практики, придобити по време на изпълнението проекта./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158