EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас: 890 евро/ кв.м. средна цена на жилища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: 890 евро/ кв.м. средна цена на жилища

mail13:01 | 01.12.2020прегледи 929 коментарикоментари 0


Средната цена на жилищата в Бургас през 3-тото тримесечие достига 890 евро/кв.м. и се задържа по-висока от тази във Варна. До началото на 2018 г. Варна водеше по цени Бургас, но от тогава тенденцията се обърна и Бургас изпреварва по темп на растеж и задържа по-високи средни цени от тези в морската столица.

Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са център, Зорница и Лазур, като веднага след тях се нарежда Братя Миладинови. Най-евтино се продават жилищата в Меден рудник, като тази част от града се развива най-динамично по отношение на ново строителство.

Още в началото на годината ръстът на имотния пазар се забави с около 2% при стойности между 5 и 6% година по-рано. Затегнатите мерки и коронакризата са довели до допълнително забавяне през второто тримесечие, но през третото тримесечие наблюдаваме ускоряване на растежа до 2.6%.

"Епидемията от коронавирус повлия задържащо за плановете на купувачите и забави сключването на сделки не само през пролетта, но и през летните месеци. Възвръщането на активността на пазара се забави в сравнение с останалите големи градове. Купувачите се активизираха от август и пазарът стана доста активен през есенните месеци, като тази активност продължава и до момента", коментира Милена Вичева, брокер на BULGARIAN PROPERTIES в Бургас.

"Вероятно новото затягане на мерките ще отложи решенията за покупка за следващата година, но този път то съвпада и с естествения процес по намаляване на активността и пренасочване на вниманието към наближаващите празници, покупката на подаръци и подготовката за приключването на годината", допълва Милка Русева, брокер на компанията в офиса ни в Бургас. И допълва: "Като цяло няма опасения за развитието на пазара и цените, тъй като парцелите за строителство са ограничени и предлагането на нови проекти в централните части на града ще бъде по-малко. В бъдеще развитието ще бъде в посока периферията на града и изграждане на нови квартали."


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4143