EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас: 5.6% безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: 5.6% безработица

mail12:08 | 16.06.2021прегледи 1113 коментарикоментари 0


Към края на април равнището на безработицата в Бургаска област е 5,6 процента, а броят на безработните е 10 508 души, отговори за БТА директорът на дирекция "Регионална служба по заетостта" в Бургас Пенка Кирилова. Тя добави, че в сравнение със същия месец на миналата година, когато регистрираните безработни лица са били 16 585, в края на април 2021 г. техният брой е със 6077 по-малко. Равнището на безработицата е с 3,2 пункта по-ниско в сравнение с април 2020 г. /8,8 на сто/.
През април 2021 г. са се регистрирали 1146 лица, което е с 4763 по-малко в сравнение с април 2020 година, когато новорегистрираните са били 5909, посочи Кирилова. През месеца постъпилите на работа са 1708. За сравнение, през април 2020 г. са постъпили на работа 727 души.
В бюрата по труда от Бургаския регион се обявяват свободни работни места от различни сектори на икономиката. Въпреки епидемичната обстановка в страната, свързана с COVID-19, преобладават обявените свободни работни места от областта на хотелиерството и ресторантьорството, допълниха от дирекцията. Заявените вакантни позиции са предимно за готвачи, сервитьори, камериерки, бармани, работници в кухня, администратори в хотел и друг обслужващ персонал.
От началото на 2021-а досега в Дирекции "Бюра по труда" /ДБТ/ от Бургаска област са обявени 9885 свободни работни места, като преобладаващата част /5599/ от тях са именно за сезонна работа.
На въпрос на дали ще има недостиг на работна сила това лято от ДБТ казаха, че в сферата на туризма и през тази година се наблюдава такъв дефицит. Това отчасти дължи на неяснотите около започването, продължителността и условията, при които ще протече туристическият сезон в условията на усложнена епидемична обстановка. Тази несигурност се отразява от една страна на търсенето на работна сила, а от друга - на предлагането на труд.
В подкрепа на туристическия бранш Агенцията по заетостта в периода от 7 юни 2021 г. до 11 юни 2021 г. провежда национална кампания под надслов "Работа в БГ туризма". Във всички бюра по труда в страната се организират срещи на открито, на които търсещите работа лица и работодателите от бранша ще могат да се срещнат лично или пък да получат изчерпателна информация за изискванията и възможностите за работа в обектите на туризма от цяла България. Кампанията дава възможност бизнесът да избира сред предварително информирани кандидати от страната. Целта е по този начин още в началото на туристическия сезон да се осигурят възможно най-бързо все още липсващите кадри за успешно функциониране на бранша. Очакванията са бързата и оперативна подкрепа да улесни осигуряването на достатъчно работна сила след застоя заради ограниченията срещу разпространението на COVID-19.
През април и май в Айтос, Бургас, Поморие и Карнобат са се провели станалите вече традиционни трудови борси, свързани основно с набиране на персонал в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, заявиха още от дирекция "Регионална служба по заетостта". Предстои през идната седмица да се състоят още 2 специализирани трудови борси в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, а именно на 16 юни в Созопол и на 17 юни в Руен.
Недостигът на работна сила ще бъде преодолян и с наемането на граждани от трети страни за сезонна заетост до 90 дни.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg