EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бундестагът разглежда насилието над жени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бундестагът разглежда насилието над жени

mail11:15 | 11.01.2016прегледи 847 коментарикоментари 0


Долната камара на германския парламент – Бундестагът, ще обсъжда днес посегателствата над жени в Кьолн. Не е ясно дали от името на коалиционното правителство ще говори канцлерът Ангела Меркел, която в отговор на нападенията поиска по-строги закони за депортиране. Консервативният Християндемократически съюз на Меркел и левият коалиционен партньор - Социалдемократическата партия, също ще обсъждат как да реагира правителството, добавя ДПА. По данни на полицията повечето от жалбите са срещу кандидати за убежище и чужденци, живеещи нелегално в Германия.

Полицията в западния германски град Кьолн съобщи, че подадените жалби за прояви на насилие в новогодишната нощ са 516, 40 процента от тях са за сексуална агресия, предаде Франс прес. Заподозрени са 19 души. Арестуван е 19-годишен мароканец, заподозрян за кражба на мобилни телефони.

В новогодишната нощ около 1000 мъже, голяма част от тях пияни, са се струпали около централната гара в Кьолн. Повечето са имали вид на хора от северноафрикански или арабски произход, напомня ДПА.

Властите трябва бързо да установят дали поредицата сексуални нападения и обири в новогодишната нощ в Кьолн, повечето от които се приписват на чужденци, са свързани с подобни деяния в други градове. Това заяви германският министър на правосъдието Хайко Маас в интервю за в. "Билд", цитирано от ДПА и Асошиейтед прес.

"Когато такава орда се събере да извършва престъпления, това изглежда планирано по някакъв начин. Никой не може да ме убеди, че това не е било координирано или подготвено", заяви Маас.

Той не изключи също да има връзка между нападенията в Кьолн и нападенията над жени в други германски градове в новогодишната нощ.

"Всички връзки трябва да бъдат щателно проверени. Има подозрение, че е била избрана конкретна дата с очаквана численост на присъстващите", каза Маас.

Наред с това министърът предупреди, че не трябва за тези нападения да се винят спазващите закона мигранти, след като в полицейски доклад бе съобщено, че повечето заподозрени нападатели са бежанци или незаконно пребиваващи в Германия. По думите му, погрешно е да се прави връзка между новогодишните изстъпления в Кьолн и пристигането на над 1 милион бежанци в Германия през 2015 г. Полицията в Хамбург също разследва сигнали за сексуални нападения и обири в новогодишната нощ в квартал "Санкт Паули" при подадени 108 жалби. Подобни разследвания се водят и в Швеция и Финландия, отбелязва АП.

В Германия за първи път от 70 години е достъпна за продажба „Моята борба“. Преиздаването на манифеста на Адолф Хитлер“ бе забранено в Германия след Втората световна война, но в момента срокът на действието на авторските права, принадлежащи на правителството на Бавария, е изтекъл, предаде ВВС. Новото издание, към което има критични коментари, принадлежи на института за съвременна история в Мюнхен. Книгата вече може да се купи в някои книжарници. Тиражът е от 4000 екземпляра. Издателите твърдят, че целта на изданието е да развенчае нацистката пропаганда.
До сега единствените достъпни в Германия копия на книгата са били издавани преди 1945 г. В тях не е имало коментари и анотации, които да изяснят на читателя съдържанието ѝ.

 

 

Снимка: Уикипедия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg