EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бундесбанк прогнозира по-малка инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бундесбанк прогнозира по-малка инфлация

mail17:40 | 22.03.2023прегледи 747 коментарикоментари 0


Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) очаква годишната инфлация да се понижи през март, тъй като тя ще се определя въз основа на по-високите цени, които засегнаха страната преди година, предаде ДПА. 

След руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. цените на енергията скочиха, което доведе и до повишаване на инфлацията.

Потребителските цени в най-голямата икономика в Европа през февруари все още са с 8,7 на сто по-високи в сравнение със същия месец на миналата година, отбелязва ДПА.

Инфлационният натиск към настоящия момент е обусловен не само от цените на енергията и храните, но и от поскъпването на много други продукти, според икономисти. На този фон базисната инфлация, при която не се отчитат цените на хранителните продукти и на енергията, ще остане висока, прогнозира Бундесбанк. 

Същевременно германската централна банка продължава да очаква, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие през първото тримесечие на тази година.

Спадът вероятно ще бъде по-малък от този през последното тримесечие на 2022 г., когато германското икономическо производство намаля с 0,4 на сто спрямо предходното тримесечие. Ако БВП на дадена страна спада в продължение на две поредни тримесечия, то се счита, че икономиката й е изпаднала в техническа рецесия, отбелязва ДПА.

На този фон Бундесбанк отчита, че индустрията и строителният сектор в Германия отново се представят много добре през януари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg