EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Булгартабак" се изтегля от Близкия Изток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Булгартабак" се изтегля от Близкия Изток

mail06:53 | 17.03.2016прегледи 2211 коментарикоментари 0


Холдингът “Булгартабак”  преустановява производството и продажбите на продукцията си за региона на Близкия Изток от 1 април 2016 година. Това се посочва в изявление, изпратено от дружеството до медиите. В съобщението се посочва, че фирмата е осъществявала износа си в съответствие с изискванията на митническото и търговско законодателство, като тя не е променяла дистрибуторите си в Близък Изток, които оперират в региона над 10 години т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост. Въпреки това “Булгартабак” спира износа си за региона, като целта е да се предоврати въвличането на компанията в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване. Това според холдинга се дължи на „негативната медийна кампания, която се води срещу “Булгартабак” от фамилия Прокопиеви и медийната им група “Капитал” през последните няколко години”. Компанията признава, че в резултат на кампанията са намалели поръчките от този регион.  В съобщението се посочва, че в резултат на случващото се ще бъдат загубени  близо 400 работни места в „София БТ“ АД и „Булгартабак Холдинг“ АД, което представлява 8 % от работещите в Групата “Булгартабак”. Очаква се спад от 80 % при  изкупуване на български тютюни в бъдеще.
В съобщението още се отбелязва, че "Булгартабак е поредната българска компания, която е увредена от кръга “Капитал” в безпрецедентна кампания, продължила няколко години. В същото време фамилия Прокопиеви и претендиращите за обективност журналисти от кръга “Капитал” не са обяснили за придобиването на предприята “Каолин” и “Дамяница”, за стотиците милиони неплатени банкови кредити в следствие на неуспешните им бизнес начинания, за десетките разбити съдби на живущите в град Меричлери и отровената природа, за ограбването на милионите български потребители с така наречената зелена енергия посредством фотоволтаичните си паркове и така нататък...”, се казва в изявлението

Сделка - продажба на 530 хил.акции

Малко над 7% от капитала на Булгартабак Холдинг АД бяха продадени извън регулирания пазар (over the counter, или OTC) на Българска фондова борса (БФБ) Сделката е за 531 950 книжа на цигарения холдинг. Цената, по която е сключена трансакцията, е с 30% по-ниска от текущата пазарна цена – по 50 лв. за брой при 65 лв. на регулиран пазар. Продавач най-вероятно е E. Miroglio Finance S. A., защото делът от 7,2205% съответства на капиталовото участие на компанията на Едоардо Миролио. Още  през 2014 г. той съобщи, че понижава дела си в Булгартабак от 10,4408%. Купувач тогава беше Корпоративна търговска банка АД, чийто дял нарасна от 2,7996% до 6,0199%. Освен Едоардо Миролио и фалиралата банка, акционери в холдинга са BT Invest GMBH, Австрия, със 79,83%, който е основният акционер, и Табако инвестмънт с 5%.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046