EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгартабак изоставя КТБ, БНБ я защитава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгартабак изоставя КТБ, БНБ я защитава

mail07:03 | 17.06.2014прегледи 2060 коментарикоментари 0


По повод на публикации в средствата за масова информация, относно кредити на Булгартабак, компанията заявява, че към 16 юни 2014 г.  дружествата от група Булгартабак нямат кредити в Корпоративна Търговска Банка (КТБ). Всички такива са погасени. В момента компанията е в процес на закриване на всички свои банкови сметки в КТБ. От КТБ обясниха, че са отпуснали на "Булгартабак" два кредита на обща стойност 25 млн.- 28 млн. лв., които до преди месец са били редовно обслужвани, но в момента не са.

Неуредени финансови взаимоотношения за около 100 млн. лева са причина за разрива между собственика на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС и предполагаем собственик на "Булгартабак холдинг" Делян Пеевски, съобщават медии.
Драмите около "Булгартабак" не са от вчера, коментира в. Сега. Преди дни стана ясно, че има спор и заради печалбата на холдинга за 2013 г. - 80 млн. лева. КТБ като акционер е поискала промени в съвета на директорите и получаване на дивидент. Искане за включване на тези точки в дневния ред е било внесено и от друг акционер - фирма на Едоардо Миролио. Най-големият собственик в БТ холдинг обаче е против тези предложения. Кой е той и дали е свързан с Делян Пеевски, може само да се гадае, признаха шефовете на КТБ. През февруари основният пакет в "Булгартабак" стана собственост на офшорката "Ливеро", чийто краен собственик е мистериозен гражданин, пребиваващ в Австрия, и неподлежащ на българските регулации и надзор, стана ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. КЗК бе ловко преметната, а КФН от месеци напразно се опитва да разбере кой е мажоритарният акционер в "Булгартабак", обясни Георги Христов. Настояването за разпределяне на дивиденти и за смяна на ръководството е ясен знак за "разрив" между съдружниците в "Булгартабак". КТБ, която държи да си получи дивидента от цигарения холдинг, има съвсем различна политика за собствената си печалба - по предложение на ръководството на банката на събранието си миналата сряда акционерите решиха да не се разпределя дивидент и той да бъде заделен във фонд резервен.

На специална пресконференция в понеделник Христов потвърди, че има "миграция" на кредити на БТ холдинг към други банки. От КТБ не можаха да отговорят обаче дали холдингът закрива всичките си сметки в банката.

По-късно днес в ново съобщение „Булгартабак“ обяви, че компанията както и дъщерните му дружества "нямат кредитни задължения към КТБ към настоящия момент, като всички кредити, които са ползвани преди пълното им погасяване са обслужвани коректно. Само изплатените лихви и такси на банката през последните 3 години са в размер на над 4,5 млн лева, независимо от факта, че техния размер надвишаваше неколкократно пазарните нива в страната."

Мениджмънтът на “Булгартабак” призовава представителите на Корпоративна Търговска Банка в тридневен срок да предоставят факти или опровергаят неверните твърдения, направени вчера /б.р. в понеделник/ за “Булгартабак”. Компанията си запазва правото да потърси своите права по съдебен път.

 Втори сюжет - парите на енергетиката
От няколко години банката е атакувана, тъй като в нея се депозират една не малка част от дружествата в енергетиката. Ето положението към края на 2013 година. Само „Български енергиен холдинг“ заедно със своите дъщерни дружества е депозирал в КТБ по груби сметки 663 млн. лв. Данните се получават, като от паричните средства на дружествата БЕХ АД, НЕК АД, Булгаргаз АД, Мини Марица Изток, ЕСО АД и Булгартрансгаз АД се изчисли сумата на депозитите им в КТБ, според изнесените от МИЕТ проценти. Трябва да се има предвид, че паричните средства и краткотрайни депозити на БЕХ АД според консолидирания годишен финансов отчет надхвърлят 1 млрд. лв. Тъй като под „шапката“ на енергийния холдинг попадат и дружества, извън посочения списък, използваме данните от индивидуалния финансов отчет на компанията, както и финансовите отчети на останалите дружества с големи депозити в КТБ. Както се вижда, в някои от случаите депозираните пари надхвърлят в стотици милиони разрешените 25% според новата наредба за парите на държавните предприятия към края на 2013 година.


zoom_sss

По груби сметки с публичните данни за депозитите на държавните дружества, излиза, че 10 компании имат общо 774 млн. лв. в Корпоративна търговска банка. Към 31.03.2013 г. по данни на БНБ за привлечените средства от институции, размерът на всички депозити в КТБ е 2,27 млрд. лв. (във всички валути). Тоест, делът на държавните пари, депозирани в банката, спрямо общия размер на депозитите във всички валути, е малко повече от 1/3 - 34,78%. Както стана ясно, 663 млн. лв. са от депозитите на БЕХ АД и дъщерните ѝ дружества, което пък означава, че 29,8% от депозитите в КТБ са на държавните енергийни предприятия. Нека приемем, че тези 10 държавни компании продължат да използват услугите на КТБ, но депозитите им в банката не надхвърлят 25% от общата сума на паричните средства. В такъв случай, максимално допустимия размер на всички депозити, взети заедно, не трябва да е повече 222 млн. лв. Сметката показва, че в най-добрия случай, държавата ще изтегли 552 млн. лв. от КТБ (в най-лошия – всичките 774 млн. лв.). Ако тези средства бъдат изтеглени от държавата опасност от фалит обаче е нереалистична, защото според ръководството на банката техният потртфейл надхвърля 4-5 млрд.лв.

Реакцията на БНБ

По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.

Както е известно, централната банка се ръководи единствено от обществения интерес и винаги е стояла над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства. Ето защо БНБ подчертава, че запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин и призовава всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg