EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Булгаргаз", "Булгартрансгаз", БЕХ имат становища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Булгаргаз", "Булгартрансгаз", БЕХ имат становища

mail06:10 | 22.04.2017прегледи 1581 коментарикоментари 0


"Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ са готови със своите становища по предложенията на "Газпром" за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Е Ксрещу "Газпром". Това съобщиха пресцентърът на Министерството на енергетиката, цитирани от БТА.  На 19 април във Варшава, Полша, се е състоял V4 Gaz Forum, организиран от страните от Вишеградската четворка с участието на представители на българското Министерство на енергетиката, БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". На експертно равнище по време на форума са били анализирани в детайли направените предложения. Като използват резултатите от проведените дискусии, трите български енергийни компании ще предоставят утре, 21 април, в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията за поемане на ангажименти от "Газпром". Те ще включват оценки на ефекта за БЕХ от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от "Газпром", върху договорите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ.

Министерството на енергетиката припомня, че обявеният от ЕК срок - 4 май 2017 г. е за представяне на коментари от заинтересованите страни по отправените от "Газпром" предложения за поемане на ангажименти, а не за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ. В случай, че предложенията на "Газпром" бъдат приети от ЕК, тогава ще започне процесът на двустранни преговори между всяка от компаниите и "Газпром" по търговските условия. На 13 март ЕК е приканила всички заинтересовани страни да предоставят в срок от седем седмици становища относно представените от "Газпром" ангажименти в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Текстът на съобщението на ЕК е публикуван на български език на официалния сайт на ЕК.

-----------------------------------------

Да бъдат предприети спешни действия за удължаване на срока, в който българската страна трябва да представи становището си по предложенията на "Газпром" във връзка с антимонополното дело, заведено от ЕК, искат ГЕРБ и "Нова република". Това съобщиха в парламента бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова/ГЕРБ/ и Трайчо Трайков /"Нова република"/. За това са се разбрали на среща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководството на "Нова република".
Крайният срок, в който нашата страна трябва да предостави на ЕК позицията си, е 4 май, но до момента нямало официална информация от служебния кабинет какво прави по въпроса и на какъв етап е подготовката на становището. Затова от ГЕРБ смятат, че в НС трябва да бъдат извикани служебният премиер Огнян Герджиков и министърът на енергетиката Николай Павлов, за да дадат разяснения.
Темата, която обсъдихме, е изключително важна, засяга цялата икономика, битовите потребители на природен газ, считаме, че трябва да бъдат предприети определени стъпки за консолидация на усилията, за да бъде изготвено становище, защитаващо в максимална степен интересите на страната, коментира Петкова. По думите й, от ГЕРБ били готови да участват, включително и да бъде обсъден въпросът за формулата, по която се определя цената на природния газ. От успешното му решаване зависи конкурентоспособността на икономиката ни, подчерта тя. Петкова смята, че ЕК дава опции за удължаване на срока за становището. Като допълнителен аргумент е и този, че предстои да бъде сформирано редовно правителство. Ако все пак датата не може да бъде променена, план "Б" преминавал през конструктивен диалог на ГЕРБ със служебния кабинет и участие на експерти и извънпарламентарни сили в изготвянето на документа.
Силно съм окуражен, ГЕРБ има възможност да помогне за удължаване на срока, за да се изгради солидна позиция, която да отговаря на нашите интереси, да бъде юридически издържана, на свой ред отбеляза Трайчо Трайков. Той добави, че с Борисов са говорили също за цените на горивата и акцизните складове. Според представителя на "Нова република" бъдещият премиер е проявил желание да се търсят решения в полза на българските потребители.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg