EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Будапеща & Виена под бежански натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Будапеща & Виена под бежански натиск

mail12:20 | 01.09.2015прегледи 2256 коментарикоментари 0


Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер поиска днес от Германия да разясни позицията си за правилата на ЕС за предоставяне на убежище, за да не бъдат давани фалшиви надежди на бежанците в Унгария, предаде Ройтерс. Същото поиска и Унгария, но не получи смислен отговор от правителството на Меркел.  Миналия месец Берлин обяви, че ще дава на бежанците от Сирия специален статут. Германия преустанови връщането на сирийски кандидати за убежище в страните, в които са влезли в Европейския съюз. По този начин германското правителство на практика замрази прилагането на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, през която са стъпили на територията на ЕС. Това обаче вся объркване дали споразумението от ирландската столица остава в сила.
"Имаше слухове, че Германия дори изпраща в Будапеща влакове, за да взимат бежанци. Изключително важно е Германия да информира бежанците в Унгария, че прилагането на Дъблинския (регламент) не е преустановено", каза Микъл-Лайтнер. Тя даде да се разбере, че Австрия ще продължи да извършва проверки на случаен принцип по своите граници, но че няма да въвежда граничен контрол. Австрия затегна контрола по източните си граници, след като миналата седмица бяха открити 71 мъртви бежанци в изоставен камион, пътувал от Унгария. На изток Австрия граничи с Унгария, Словакия, Словения и Чехия.
 

Международната железопътна гара на унгарската столица Будапеща бе отворена отново. Мигранти не се допускат на гарата, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция МТИ.
Тази сутрин унгарските власти затвориха железопътния терминал заради опитите на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия или Германия, предадоха световните агенции, като се позоваха на свои репортери на място. "Никакъв влак няма да пристигне или да тръгне от гара "Келети" до ново нареждане. Молим всички да я напуснат", гласеше съобщение, прочетено по високоговорителите на гарата.
Стотици мигранти протестираха пред гарата с искане да им бъде позволено да се качат на влакове.
Железопътният терминал бе затворен тази сутрин, след като се стигна до сблъсъци между част от мигрантите, които напираха към металните врати на перона, откъдето потегляше влак за Виена и Мюнхен. Полицията не позволи на тези хора да се качат.
Неколцина мигранти разказаха, че са платили стотици евро за билети, след като по-рано полицаи ги уверили, че ще им бъде позволено да отпътуват.

Три хиляди шестстотин и петдесет мигранти са пристигнали с влак от Будапеща във Виена вчера - рекорд за един ден, предаде Франс прес, като се позова на австрийската полиция. "Сега сме в процес на проверка колко от тях търсят убежище", каза полицейският говорител Патрик Майерхофер.
По-рано вчера унгарските власти разрешиха на мигрантите да отпътуват с влак, въпреки че мнозина от тях нямаха визи. Преди това те в продължение на няколко дни не позволяваха на тези хора, които живееха в импровизирани лагери по гарите в столицата Будапеща, да заминат. Голяма част от пристигналите във Виена мигранти прекараха нощта на железопътна гара с надеждата да продължат към Германия, която миналата седмица смекчи условията за предоставяне на бежански статут на граждани на Сирия.
Снощи около 400 мигранти пристигнаха с влак от Будапеща в Мюнхен, Югозападна Германия. Други пък се качиха в унгарската столица на железопътна композиция за Залцбург, Австрия.

В условията на постоянен приток на нелегални имигранти от съседна Гърция, властите в Македония са в състояние да транспортират максимум до 2 хиляди бежанци на ден до границата със Сърбия, заяви македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков, цитиран от ТАСС.
Страната разполага с влакове, с помощта на които е възможно да се превозят до хиляда души дневно, а също така има автобуси, с които до Сърбия могат да достигнат около хиляда имигранти на ден, е посочил македонският министър на вътрешните работи според информации в македонските медии. По думите му това говори, че само две хиляди нелегални имигранти на ден могат да продължат пътя си до Сърбия. Ако Гърция за един ден пропусне 5 хиляди имигранти, то за 3 хиляди при нас вече няма да има място, е заявил Чавков. Той е подчертал, че ако тази ситуация се запази в продължение на няколко дни, може да възникне сериозна криза. Именно по тази причина правителството взе решение за въвеждане на режим на извънредна ситуация, изтъкна министърът.
В периода от средата на юни до края на август в страните от Западна Европа са пристигнали над 50 хиляди нелегални имигранти, минавайки през територията на Македония. По данни на македонското вътрешно министрество най-много бежанци пристигат от Сирия - около 41 хиляди души. Регистрираните бежанци от Афганистан са 2,5 хиляди, от Ирак - около 2,5 хиляди, от Пакистан - около 1,5 хиляди. На македонска територия има също имигранти от Палестина, Сомалия, Бангладеш, Конго, Нигерия, Камерун, Еритрея и Етиопия.

Над 350 000 мигранти са прекосили Средиземно море от януари и повече от 2643 души са загинали във водата, опитвайки се да стигнат до Европа, съобщи Международната организация по миграцията, цитирана от Франс прес. Близо 235 000 са пристигнали в Гърция и близо 115 000 в Италия, над 2000 в Испания и стотина в Малта, уточни базираната в Женева организация в документ, изпратен до медиите. През 2014 г. Средиземно море бе прекосено от около 219 000 души, а около 3500 са намерили смъртта си или са в неизвестност, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

снимки:ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg