EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БТС иска връщане на две хижи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БТС иска връщане на две хижи

mail17:15 | 21.03.2024прегледи 326 коментарикоментари 0


Българският туристически съюз (БТС) настоява хижа "Македония" и хижа "Чакалица" да бъдат деактувани като държавни и да бъдат върнати под патримониума на БТС и туристическото дружество "Айгидик", Благоевград, съобщиха от съюза.  От организацията настояват да бъде прекратен конкурсът за отдаване под наем на хижа "Македония", обявен от Националния парк "Рила" на 26 февруари 2024 г. 

Традицията, волята и историческите документи, с които БТС разполага, говорят само за едно - единствен и легитимен стопанин на хижа "Македония" може да бъде само Българският туристически съюз чрез своето туристическо дружество, посочват от БТС.

Според БТС през 2016 г., без зачитане на историческите документи и факти, тогавашният областен управител на Благоевград актува хижите "Македония" и "Чакалица" като собственост на Националния парк "Рила". В правата и задълженията на националните паркове не съществува възможност за извършване на каквато и да е стопанска дейност, напомнят от БТС и допълват, че чрез туристическото дружество в Благоевград "само в последните 15 години са инвестирани над 180 000 лв. за ремонт и поддържане на хижа "Македония", като нито един лев не идва от Националния парк "Рила".

През 1933 г. е положен първият камък в основите на днешната хижа "Македония", напомнят от БТС и посочват, че в съюза се пази поканата за дарителство  от сформирания тогава специален Общограждански комитет по постройката на хижата. Благодарение на набраните средства и доброволния труд на многобройни туристи хижата е завършена и официално открита 4 години по-късно.

Заради казуса на 15 март, в Благоевград, започва национална гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление за връщането на собствеността на двете хижи на БТС.

Снимка: Туристическото дружество "Айгидик"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg