EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БТПП:Изборите водят до застой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БТПП:Изборите водят до застой

mail13:00 | 17.06.2014прегледи 748 коментарикоментари 0


Българският бизнес се опасява от застой в работата на администрацията и фирмите са притеснени, че техните въпроси няма да бъдат решавани бързо и компетентно от съответните институции в предизборния и следизборния период. Това показват резултатите от експресна анкета сред членове на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) по повод развитието на ситуацията в страната, разпространена от пресцентъра на работодателската организация.
БТПП отправя послание към администрацията на средно и изпълнителско ниво да полага усилия и с още по- голямо старание да обслужват бизнеса, за да не се почувства така тежко предизборния и следизборния период.
Проучването на работодателската организация е осъществено по електронен път в периода 5 - 6 юни 2014 година. По въпроса дали трябва да има предсрочни избори и ако да кога, 47 на сто посочват, че трябва да има избори до края на настоящата година; 44 на сто смятат, че не са необходими предсрочни избори; близо 7 на сто заявяват, че през есента на 2015 г. трябва да има избори 2 в 1 (местни и парламентарни), а до тогава да работи правителството; само 2 на сто са за избори догодина по това време.
При чести избори администрацията се отпуска и не работи, което не е в интерес на стопанските субекти, споделят почти половината от анкетираните предприемачи. Бизнесът се нуждае от повече експертност в управлението, но няма гаранция, че нови  избори биха я увеличили, посочват участници в анкетата. Отчита се, че не е нормално през 12 месеца да се правят избори. Това води и до допълнителни разходи за бюджета. Запитани, какъв според тях ще бъде ефектът от предсрочни избори, 48 на сто посочват, че очакват положителен за икономиката резултат; близо 45 на сто очакват отрицателно въздействие; около 7 на сто смятат, че предсрочните избори няма да повлияят на икономическата обстановка. "Ефектът е заобикаляне на "Южен поток", както ни заобиколи "Син поток" и вследствие на това: по-скъп ток и газ", посочва участник в анкетата. В анкетата има и споделени опасения, че предсрочните избори ще забавят одобряването от ЕК на оперативните програми за усвояване на европейските фондове, а също и опасения от намаление на кредитния рейтинг на България.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg