EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БТК продаде две сгради в Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БТК продаде две сгради в Търново

mail13:20 | 28.07.2009прегледи 1834 коментарикоментари 0


Здравка Маслякова, в. Янтра днес
building_and_clock_lБТК продаде две от емблематичните си сгради във Велико Търново. На 24 юли сделката беше изповядана пред нотариус в старата столица между “Александров и син - 99” ЕООД и пълномощниците на БТК.
Сградата с часовника в центъра на В. Търново и телефонната централа на ул. “Ниш” над областната болница са продадени за 2 млн. лв., научи “Янтра ДНЕС”. Собственик на двете сгради стана местният бизнесмен Цанко Александров, известен с прозвището Бобъра. Той отказа да назове точната цена, на която е купил имотите, но заяви, че е платил 40 хил. лв. само за такси за нотариалното прехвърляне.
Бизнесменът призна, че продажбата е направена по балансовата стойност на сградите, чиято обща застроена площ надхвърля 3000 кв. м. През ноември м.г. на ул. “Независимост” магазин от 30 кв. м беше продаден за 300 000 хил. евро.
Цанко Александров заяви, че 6 месеца са продължили преговорите с телекома за продажбата на сградите във В. Търново. Проблеми имало със собствеността им. Сградата с часовника е била съсобственост между БТК, “Български пощи” и частни лица. Наложило се разделяне на подробните устройствени планове. Александров е собственик на двете къщи на ул. “Независимост”, които пряко граничат със сградата, която купи сега.
Сградата с часовника е строена преди 70 години и в нея се е помещавала БНБ. Пететажното здание е с 1380 кв. м застроена площ, към нея има още 330 кв. м земя. За банковия салон и трезора под него се водели преговори за отдаване под наем с две-три банки. Цанко Александров възнамерява да прави от сградата административно-търговски център. За улесняване на достъпа до него бизнесменът ще изгради ескалатор и външен асансьор между улиците “Независимост” и “Княз Дондуков”. Съоръженията ще минават през общинска земя и ще ги даря на Общината за обществено ползване, посочи бизнесменът.
Засега Александров не се ангажира със срокове кога ще започне реализацията на проекта за бизнес центъра и потенциалната инвестиция в него. По договора за покупко-продажба БТК си запазва 12 месеца вещно право на ползване на три от помещенията, в които има телефонни централи.
35-годишен бизнесмен от Стара Загора води преговори с БТК за покупката на другата сграда на телекома на ъгъла между улиците “Независимост и “Христо Ботев”.
Телефонната централа на ул. “Ниш” до болницата е 1640 кв. м. Бившата баня е върху 3 дка общински парцел. Цанко Александров е собственик само на постройката, но не и на земята. Засега нямам инвестиционни намерения за нея, каза той. Мястото е много апетитно, скоро бяха правени ремонти и от сградата с много малки подобрения може да стане всичко - от казино до верига за бързо хранене.
Цанко Александров е едноличен собственик на две фирми. Едната се занимава със залагания и хазарт, а другата - с търговия и ресторантьорство, показват данните от Търговския регистър. Обработвам 2000 дка земеделска земя в село Страхилово, рентиер съм на магазини във В. Търново, Варна и Бургас, каза Александров.
През юни 2006 г. общото събрание на акционерите на БТК реши да бъде създадено дъщерно дружество “БТК имоти”, което да управлява недвижими имоти на телекома в цялата страна за 360 млн. лв.
Поделението на БТК в старата столица съвместно с “Български пощи” има почивни станции във Вонеща вода и Горско Косово и 10 луксозни бунгала в Ахтопол. По данни от 2006 г. бившето регионално управление “Далекосъобщения В. Търново” има имоти за 19 млн. лв.
Снимка:Христо Павлов


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg