EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСП ще атакува Закона за публичните финанси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП ще атакува Закона за публичните финанси

mail13:16 | 26.05.2016прегледи 740 коментарикоментари 0


"БСП лява България" ще търси подкрепата и на други парламентарни групи, за да сезира Конституционния съд (КС) за приетия от депутатите текст, общините да могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения. Това каза в "Преди всички" на БНР депутатът от левицата Георги Търновалийски: Ние ще разговаряме с друга парламентарни групи, за да може да бъде атакуван този текст в Конституционния съд. От трибуната беше казано, че общините, които отговарят на критериите и трябва да бъдат финансово оздравявани, са няколко – може би пет-шест. Тогава, след като те са толкова малко, защо е нужно да правим изменения в Закона за публичните финанси, с което изменяме цялата философия на закона.

В приетите текстове трябваше да има разпоредби, които да гарантират, че общините няма да изпадат в такова финансово състояние, а именно да има превенция, каза още той:

Никъде в тези текстове няма такива разпоредби. Води се – общината стига до положение на нужда от финансово оздравяване и нужда от такъв безлихвен заем, който за държавата не е безлихвен. Този ресурс, който е скъп за държавата, ще се ползва от общините, които са недисциплинирани, но в същото време липсва анализът кои общини имат нужда от такова подпомагане. Ако този анализ го има, то тогава въпросът е – защо това не се предвижда още със Закона за държавния бюджет…

Според Търновалийски: Само тези, които отидат при премиера и при министъра на финансите, и се помолят, ще получат тези средства, а не тези, които имат проект, които имат план, които имат нужда. 

Като член на бюджетната комисия Георги Търновалийски потвърди, че БСП ще подкрепи предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок да стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор. Общините ще могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения. Това реши окончателно вчера Народното събрание.

Вчера парламентът прие на второ четене промените в Закона за публичните финанси, като въведе правила за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини, под формата на безлихвен заем от централния бюджет. В мотивите на законопроекта е записано, че с промените ще се въведе ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини и предприемането на редица мерки с цел постигане на финансова устойчивост и стабилност на местните финанси. Дефинирани са условия, наличието на които показва до каква степен общините са с финансови затруднения. Предвижда се общинският съвет с решение да открие процедура за финансово оздравяване, да възложи на кмета на общината както да изготви план за оздравяване, така и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност. С новите правила, общинският съвет може да възложи на кмета на общината да направи искане до министъра на финансите за финансово подпомагане на общината, под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет за целите на изпълнението на плана за финансово оздравяване. След провеждане на публично обсъждане, общинският съвет с решение определя срока на процедурата за финансово оздравяване, от една до три години и приема плана за него. Процедура по финансово оздравяване ще могат да стартират общини с риск от наличие на необезпечени задължения, което от своя страна е свързано с увеличение на дефицита по техните бюджети. Според вносителите, необходимостта от финансово оздравяване на общини с финансови затруднения е израз на усилията за ограничаване на негативните ефекти върху бюджетната позиция и върху местната общност, като се предлагат възможности за реализиране на допълнителни мерки в приходите и разходите при съобразяване с рисковете за увеличаване на просрочените задължения.
По време на дебатите по законопроекта, народният представител от „БСП лява България” Румен Гечев подчерта, че на практика заемите няма да бъдат безлихвени, защото те идват от централния бюджет, който се попълва чрез заеми с лихва и по този начин данъкоплатците от цялата страната ще плащат за неефективното управление на финансите в някои общини. Депутатът от РБ Радан Кънев посочи, че няма създадени правила, които да гарантират, че осъществявайки дейностите по отпускане на безлихвения заем на конкретните общини, финансовият министър ще остане партийно независим. От своя страна народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова подчерта, че с въвеждането на способ за финансово подпомагане на общините, те няма да бъдат стимулирани към ниска финансова дисциплина. Според нея, с предложението за промени е израз на желанието на ГЕРБ да вкара в ред във взаимоотношенията между държавата и местната власт.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg