EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСП търси 800 мн.лв. за всички пенсии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП търси 800 мн.лв. за всички пенсии

mail06:50 | 21.04.2017прегледи 1190 коментарикоментари 0


"БСП за България" предлага преизчисляване на всички пенсии от 1 юли тази година на база на средния осигурителен доход за 2013 година. От парламентарната група са подготвили законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи заместник-председателят на групата Драгомир Стойнев на брифинг в Народното събрание.
Той обясни, че така ще се намали разликата между старите и новоотпуснатите пенсии за един и същи осигурителен стаж. По думите му преизчислението на пенсиите от 1 юли ще струва 400 млн. лева до края на годината, а за една година - около 800 млн. лева.
Стойнев обясни, че при преизчислението пенсиите ще се увеличат различно в зависимост от годината на пенсиониране. За някои пенсии, които са отпуснати преди 2000 г., увеличението се очаква да бъде около 20 процента, посочи той.
Според Владислав Горанов /ГЕРБ/ предложението на "БСП за България" за преизчисляване на пенсиите има много висока фискална цена. Не съм сигурен, че тя може да бъде поета, коментира той пред журналисти в парламента.
Неслучайно по време на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, каза Горанов. За нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети, заяви той. Затова и ще се въздържим да подкрепим подобно предложение, добави Горанов.
Владислав Горанов посочи още, че подобно предложение предвижда преразглеждане на пенсионния модел, който е дал ясна формула за нарастване на доходите от пенсии, както и промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване. Не може депутат да променя държавния бюджет, инициативата за внасяне и актуализация на държавния бюджет е единствено в прерогативите на Министерския съвет, така пише и в Конституцията, каза Горанов.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg