EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСП пробутва американско „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП пробутва американско „Белене”

mail06:15 | 26.11.2013прегледи 969 коментарикоментари 0


Изграждане на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” с реактор на американската компания “Уестинг хаус”, за което съобщи икономическият министър Стойнев, изглежда като „американско “Белене” за България, това коментира Радан Кънев, председател на ДСБ.
По-късно днес в Сандански Стойнев обеща, че до седмица се очаква правителството да даде мандат за конкретни преговори с американската компания.

Ето какво обаче смятат експертите на ДСБ по повод този нов проект на управляващите:

„Наблюдават се поредица от нарушения на европейските и българските правила, включително въвличането на държавата в ангажимент без конкурс, без съгласуване с ЕК. Чухме един скандален коментар на министър Стойнев, че е възможно България да поеме държавни гаранции, което е държавна помощ без разрешението на ЕК. Преди всичко искаме да подчертаем, че ДСБ по темата с енергетиката винаги неотстъпно е защитавала българския национален интерес. Не виждаме по какъв начин тази договорка защитава българския национален интерес. Считаме, че изграждането на нови ядрени мощности не може да бъде, както го представя министър Стойнев, решение на тежките икономически проблеми в България, на които това правителство явно не може да даде отговор. Не може да даде отговор и за изоставането на икономиката, липсата на нови работни места, ниските доходи. На второ място изграждането на нова ядрена мощност, не може да е решение на световната изолация, в която това правителство постави България. От международната изолация ние ще излезем, когато тези хора, доказано зависими от руската мафия не отидат да се подмазват във Вашингтон, а когато си подадат оставката и България има ново правителство, което се ползва с доверието на своите евроатлантически партньори. Българските граждани, българският бюджет няма десетилетия наред да плаща, затова че днешното правителство се опитва да си купи доверие като ангажира държавата в този икономически напълно неясен проект. Почти всички възражения, които сме имали против “Белене” са актуални и в момента. На първо място поддържаме позицията си, че до 2035 година, България категорично няма нужда от нови енергийни мощности. Стартирането на какъвто и да било проект в момента е опасно и излишно. Няма никаква яснота относно цената на проекта, от която пряко зависи бъдещата цена на тока от тази централа, относно изкупуването на тока и пазара на този ток в България и извън нея. Никаква яснота относно съдбата на ядрените отпадъци. В заключение БСП за пореден път залага капан за българското население и на всички бъдещи български управления, като поема ангажименти противоречащи на българското законодателство, на европейските правила и на българския икономически интерес.”
 


Тагове: Белене, реактор
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047