EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БСК против промяна на подоходното облагане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК против промяна на подоходното облагане

mail09:36 | 23.03.2016прегледи 1179 коментарикоментари 0


БСК е против промяна на подоходното облагане, което се предлага във внесения от народния представител Михаил Миков и група народни представители от БСП за Законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предложенията на народните представители от опозицията е хората с доходи равни на една минимална работна заплата (МРЗ) да не се облагат с данък общ доход, а скалата за подоходното облагане да е следната: до 1000 лв. да се облагат с 10% за горницата над МРЗ, установена за страната; доходите от 1000 до 2000 лв. ще се облагат със 17% за горницата над 1000 лв.; между 2000 и 5000 лв. данъкът  е 22% за горницата над 1000 лв.; между 5 000 и 10 000 лева съответно с 25% и доходите над 10 000 лв. да се облагат с 27%.

В становището БСК се отбелязва, че високото равнище на бедност и социално неравенство у нас е следствие на структурните проблеми в икономиката и обществото, вкл. негативните демографски и миграционни процеси, сривът в образованието и квалификацията, маргинализацията на широки социални групи, дефицитите в пенсионната система и социалното подпомагане, ниската производителност на труда и ниската добавена стойност на продукцията, правната несигурност, високото равнище на корупция и сива икономика.

Сред аргументите на БСК против връщането на прогресивното доходно облагане са, че:

- Законопроектът не е придружен със задължителната по закон оценка на въздействие върху бюджета, данъчно задължените лица, заетостта, инвестициите, производителността и икономиката;

- Сегашните ниски пропорционални ставки от 10 на сто компенсират дефектите на бизнес средата и основните рискове пред инвеститорите;

- България не може да си позволи данъчни ставки, надвишаващи ставките на съседните държави и на други икономики от Централна и Източна Европа;

- Предлаганите промени ще усложнят определянето на дължимия данък при източника на доходи;

- Съществува опасност отново да се проявят силни стремежи за укриване на доходи и полагане на недеклариран труд.

Според БСК, преди да се пристъпва към промени на ставките по ЗДДФЛ и ЗКПО, трябва да бъдат реализирани основни реформи на регулаторната среда, правосъдната  система, антимонополното законодателство и др., да се повиши събираемостта на преките и косвени данъци и да се постигне устойчив икономически растеж от над 3% годишно.

БСК изразява готовност да подкрепи въвеждането на добре обмислена и проектирана система за семейно подоходно облагане, в контекста на задълбочаващата се демографска катастрофа и необходимостта от повишаване на раждаемостта и създаване на условия за пълноценно отглеждане и възпитание на подрастващите в семейна среда.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg