EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК плаши с „черни дупки” в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК плаши с „черни дупки” в енергетиката

mail10:37 | 22.12.2015прегледи 4672 коментарикоментари 0


Ръководството на Българската стопанска камара /БСК/ предупреди за "бомба в енергетиката", която може да избухне в началото на 2016 г. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев аргументира пред журналисти предупреждението на камарата с "черните дупки в енергетиката".
Едната от тях е в сектора ВЕИ, като за там частично решение би имало след анализ дали са спазени законовите процедури и в случаите на неспазването им да се преустанови изкупуването на преференциални цени на енергията от ВЕИ, като част от субектите - нарушители на законодателството, да върнат разликата между преференциалните и пазарните цени. От камарата предлагат също и Българската банка за развитие да встъпи в дълговете на тези ВЕИ и да намали плащанията им към банките от 8 до 2,5 на сто, което е възможно чрез набирането на финансов ресурс от международните пазари. Според Данев това може да стане, защото има гарантирано от държавата изкупуване на произведената от тях енергия на преференциални цени.
Втората "дупка" според Данев са ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 2. БЕХ се опитва да намери 700 млн. лева, за да сключи договор с "Марица-изток" 3 , за да може тя да плати 400 млн. на мини "Марица-изток", коментира Данев и отбеляза, че досега са набрани само 300 млн. лв. Това според него означава, че не се знае дали този договор ще се осъществи, а това значи, че вече няма висок кредитен рейтинг на БЕХ и НЕК пред международните финансови институции. Данев отбеляза, че тези дългове от 400 млн. лева е забранено да бъдат цедирани към НЕК в договорните отношения. По-същественото обаче според Данев е, че докато в "Марица-изток" 3 тези 700 млн.лв. са въпрос на неправомерна печалба, постигната на основата на политическо споразумение и на нерегламентирана държавна помощ, четиристотинте милиона са жизненонеобходими на мини "Марица" за изграждането на разширението на рудника. При това има опасност през 2016-2017 г. да няма въглища за трите ТЕЦ-а.
В допълнение към "дупките" Данев отбеляза и евентуалното негативно за България решение на арбитражния съд в Париж по АЕЦ "Белене".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg