EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК настоява за по-ниски съдебни такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК настоява за по-ниски съдебни такси

mail16:01 | 30.03.2016прегледи 3001 коментарикоментари 0


За бърза законодателна промяна, с която да се установи горна граница на пропорционалните такси по чл. 27, ал. 6 от Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ) настоя БСК с писмо до Народното събрание, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и правосъдния министър Екатерина Захариева.

В писмото се подчертава, че пропорционалният размер на таксите по административни дела представляват непосилна финансова тежест за бенефициентите на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, особено след като към тази такса се добавят и разходите за адвокатско възнаграждение и втора пропорционална такса при евентуално обжалване на първоинстанционното решение. Това практически прави невъзможно упражняването на конституционно гарантираното право на достъп до правосъдие (чл. 56 и чл. 120, ал. 2 от Конституцията на РБ).

Пропорционалният размер на таксите многократно надхвърля разходите, свързани с правораздавателна дейност, а в самия ЗУСЕСИФ (чл. 4, ал.3) изрично е записано, че получената безвъзмездна финансова помощ не може да има за цел или резултат реализирането на печалба. Освен това, въпросните такси са неоправдани и с оглед на обстоятелството, че не се касае за имуществени спорове, а за оспорване на административен акт, издаден от орган на власт, по отношение на субект, задължен да се подчини.

Едновременно с това, законът не дава категоричен отговор дали при уважаване на жалба от съда на жалбоподателя ще бъдат присъждани платените разноски, още повече че ЗУСЕСИФ (чл.27, ал.7) освобождава бюджетните организации от заплащане на държавни такси.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg