EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел удължава разследването срещу ING

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел удължава разследването срещу ING

mail20:24 | 15.09.2009прегледи 361 коментарикоментари 0


Европейската комисия  днес удължи разследването на холандския банков и застрахователен гигант ING на фона подозренията, че спасителният план на правителството на Холандия може да е предоставил на компанията нелоялно предимство спрямо конкурентите й, предаде ДПА.
На 31 март Комисията, чиято роля е да защитава принципите на единния пазар в ЕС, започна да разследва помощен финансов механизъм за портфейл на ING с американски ценни книжа, гарантирани с ипотечни кредити, за 39 млрд. долара.
Според споразумението, сключено през януари, Холандия приема да купи правото да получава бъдещи капиталови потоци по 80 процента от този високорисков портфейл.
Тогава Комисията реши да не оспорва сделката, тъй като глобалната кредитна криза все още оказваше въздействие.
С приключването на кризата обаче ЕС настоява да разбере дали спасителният план на Холандия съответства на европейските правилата за държавна финансова помощ.
Освен това ЕК е установила, че значителен дял от ценните книжа са били оценявани над пазарната им стойност. Затова Комисията се съмнява в оправдаността на цената, платена от холандското правителство - трансферната цена, равносилна на 90 процента от номиналната стойност на ценните книжа.
Ако холандските власти не успеят да опровергаят опасенията на ЕК по убедителен начин, ING ще трябва да увеличи плащанията си към холандското правителство, отбелязват високопоставени представители от Брюксел.
До няколко седмици ЕС ще приключи със събирането информация по разследване на опитите на британските банки Lloyds и Royal Bank of Scotland да се освободят от проблемни инвестиции, като ги прехвърлят на държавата, предаде Reuters.
Говорител на еврокомисаря за конкуренцията Нели Крус заяви днес, че високопоставени представители на Еврокомисията са събрали почти цялата необходима информация, за да вземат решение за британските банки. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229