EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел съжалява за Британия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел съжалява за Британия

mail10:00 | 13.12.2011прегледи 386 коментарикоментари 0


Европейската комисия изрази съжаление, че Великобритания не се съгласи на промени в договора за ЕС на срещата на върха на 8 и 9 декември, давайки да се разбере, че с времето това решение може да маргинализира страната и нейните граждани, предаде Франс прес.
"Силно съжалявам, че Великобритания не пожела да се присъедини към новия бюджетен пакт" на еврозоната, "съжалявам не само заради доброто на Европа и нейния отговор на кризата, но също и за доброто на британските граждани и тяхната бъдеща перспектива", изтъкна европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен пред журналисти. През нощта срещу петък ръководителите на страните от ЕС, с изключение на Великобритания, се споразумяха за създаване на нов пакт за "съюз за бюджетна стабилност", засилващ бюджетната дисциплина, който най-вероятно ще бъде подписан през март и ще има вид на правителствено споразумение.
Новият план цели да засили Пакта за стабилност, като направи по-автоматични санкциите срещу страните с прекомерен дефицит и въвеждайки навсякъде в конституциите "златното правило" за бюджетна стабилност, съгласно идеята на Франция и Германия. "Искаме една солидна и конструктивна Великобритания, която да е в центъра на Европа, не в периферията", изтъкна Оли Рен. Според него ако британското вето има за цел да попречи на регулацията на банките и финансовия сектор в Лондонското Сити, "това няма да го бъде". Той каза това, представяйки основните линии на засиления Пакт за стабилност, "6 пак" (6 Pack), който трябва да влезе в сила още утре.
Представен от Европейската комисия през септември, "6 пак" беше одобрен през есента от държавите членки и Европейския парламент. Механизмът съдържа "корективна" част, когато страните имат бюджетен дефицит над 3 процента от БВП, и "превантивна" част - с възможни санкции за страните, приближаващи се опасно към този таван.Оли Рен припомни, че Лондон е подкрепил и одобрил тези нови правила.
Въпреки своето вето, Лондон остава важен партньор на Германия в Европа, заяви говорителят на германската канцлерка Ангела Меркел, Щефен Зайберт. Според него колкото и да е достоен за съжаление, британският отказ се вписва в известна логика на европейската политика на Великобритания. Той припомни, че Лондон избра да остане извън еврозоната още от самото й
създаване.Повечето британци (57 процента) подкрепят ветото на британския премиер консерватор Дейвид Камерън срещу п ромени в европейския договор, показва проучване, поместено във в. "Таймс".
Едва 14 процента са на мнение, че Камерън не е прав.

 


 


Тагове: Брюксел, Лондон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg