EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел иска да контролира и износа на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел иска да контролира и износа на ЕС

mail10:35 | 29.05.2023прегледи 922 коментарикоментари 0


ЕС се сблъсква с предизвикателство да убеди страните членки да се откажат от някои правомощия върху контрола на износа, тъй като се стреми да създаде общоевропейска система, която ще следи и и за изходящите инвестиции. Това заяви еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс. 

ЕК възнамерява да представи "Стратегия за икономическа сигурност" идния месец, като се очаква тя да включва мерки, които да не позволят на Китай и други конкуренти да получат достъп до най-чувствителните технологии. 

"Става дума за определени високи технологии, нововъзникващи технологии, технологии с двойна употреба, които да не попаднат в неподходящи ръце", каза Домбровскис в интервю за Ройтерс.

Технологиите с двойна употреба могат да имат приложения, както за граждански, така и военни цели.

Домбровскис заяви, че сегашната система на ЕС дава право на страните членки да решават самостоятелно кога да се позовават на интересите на собствената си национална безопасност при контрола върху износа. 

В популярен случай от тази година нидерландското правителство съобщи, че е планирало нови ограничения върху износа на оборудване за чипове, за да защити националната си сигурност. Така Амстердам се присъедини към усилията на САЩ да ограничат износа на полупроводникови технологии за Китай.

"Държавите членки пазят прерогативите си и имат известни резерви по отношение на поставянето на подобни решения на европейско равнище", отбеляза Домбровскис. 

"По тази причина ще е необходимо да се обсъди гарантирането на ефективна система, като същевременно се запазят компетенциите на страните членки по отношение на националната им безопасност", добави той.

Очаква се по време на заседанието на Съвета за търговия и технологии, на което ще си дадат среща високопоставени лица в Швеция идната седмица, ЕС и САЩ да се ангажират да си сътрудничат по отношение на контрола върху износа и проверката на инвестициите. 

"Очевидно е, че в настоящия доста по-конфликтен геополитически контекст, тези въпроси за икономическата безопасност излизат в по-голяма степен на преден план", подчерта Домбровскис, добавяйки, че това ще е тема на дискусиите в Швеция.

Той каза още, че двете страни вече се координират за контрола върху износа след руската инвазия в Украйна.

"Русия бе много показателен от практическа гледна точка тест за това сътрудничество и понастоящем то работи доста добре", заключава Домбровскис.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158