EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел - 50 хил. протестиращи днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел - 50 хил. протестиращи днес

mail14:00 | 02.12.2011прегледи 305 коментарикоментари 0


Брюксел ще бъде днес под пълната обсада на около 50 000 протестиращи синдикалисти. Инициативата е протест срещу "слепите мерки за икономии" в бюджета на кралството за следващата година. Проявата бе насрочена преди новината за приключването на коалиционните преговори за съставянето на следващото правителство на страната след продължилата 534 дни политическа криза, определена като най-тежката в историята на федералната държава. Очаква се националният протест да обхване и няколко града в провинцията, като в столицата ще бъдат блокирани 80 % от градския транспорт, пощенските услуги, включително и училищата. Според частния сектор, стачката загрозява международния образ на Белгия и отблъсква инвеститорите. По официални данни само за последния месец фалиралите белгийски дружества са 854, най-много в областта на строителството, а планираният протест ще донесе загуба от 0,5 % от годишната печалба на местните фирми. На политическата сцена удовлетворението е общо, след като се оформи очакването в началото на следващата седмица Федералният парламент да одобри състава на новото правителство и председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо да положи клетва като 40-ия министър-председател на държавата пред крал Албер Втори.
Ди Рупо ще бъде първият премиер франкофон на Белгия от 1974 г. насам, като вече е договорено постовете в новото правителство да бъдат разпределени не в превес на фламадците, каквато е дългогодишната традиция, а по равно с франкофоните. И. д. премиерът Ив Льотерм заяви в интервю за телевизия RTL снощи, че очаква в края на идната седмица да предаде своя пост, което го освобождава от януари догодина да заеме висока позиция в международна организация със седалище в Париж. Той коментира, че е удовлетворен от развитието на ситуацията и че има пълно доверие в Ди Рупо, на когото пожела успех от цялото си сърце.
В сянката на днешния протест правителството на Льотерм ще заседава за последен път. Досегашният премиер на Белгия бе изпратен с аплодисменти вчера от Федералния парламент.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162