EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БРТПП проучва рибарските общности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БРТПП проучва рибарските общности

mail13:04 | 06.12.2018прегледи 630 коментарикоментари 0


Българо-румънската търговско-промишлена палата провежда уникално по рода си начинание, като проучва на място, документира и съхранява в дигитални формати информацията за материалното и нематериалното културно наследство на рибарските общности от българската и румънската страна на поречието на река Дунав. Новата инициатива съчетава научния интерес към непроучената област с идеята за създаване на икономически ползи за региона чрез развитие на нови съвместни туристически маршрути към малко познати места.

Теренното аудиовизуално проучване, възложено на „Обединение Памет за дунавските рибари“, се провежда в пет двойки селища от България и Румъния с традиционни рибарски селища, лодкостоянки, рибни борси и фестивали: Силистра (Татарица) – Кълъраш; Ветрен (Сребърна) -  Моштиштея Галаци, Тутракан – Олтеница, Русе (Бръшлен) – Гюргево, Видин (Кутово, Антимово) – Калафат.

Резултатите от проучването – клипове, видео филми, аудио записи, снимки (включително и от дрон), ще бъдат достъпни в уеб платформа, за да се ползват както от бъдещи изследователи, така и от туристически агенции.

Проучването слага началото на проект „Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“. Партньори на БРТПП в изпълнението му са Сдружение „Паралел – Силистра“, Регионален исторически музей – Русе, Асоциация „Акчес“ – Кълъраш, Местна инициативна рибарска група „Дунареа Кълърашеана“, а финансираща програма е Интеррег V-A Румъния – България.Съветът на


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg