EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Брокери:Купувайте акции в Русия, Турция и Полша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брокери:Купувайте акции в Русия, Турция и Полша

mail17:00 | 09.04.2010прегледи 2731 коментарикоментари 0


Слабият оборот от сделките с акции от месеци насам демотивира и най-активните при други обстоятелства играчи на пазара. Но къде тогава могат да се вложат спестени пари, за да не стоят на депозити в банките след като лихвите по тях започнаха трайно да падат?

Българският капиталов пазар е от тези, които паднаха най-много и се възстановяват най-малко и бавно. Според Димитър Бакалов, портфолио мениджър в КД Инвестмънтс, липсата на монетарна политика заради валутния борд и рестриктивната фискална политика, за да задържим бюджетния дефицит под 3% от БВП /изискване за приемане в Еврозоната/ лишават икономиката ни от потенциални стимули, които биха дали положителен ефект в краткосрочен план, но биха били пагубни в дългосрочен план отдалечавайки ни от членството ни в Еврозоната, което е приоритет номер едно за страната ни. Според него сериозните проблеми на Гърция, която  е търговски партньор и основен пазар за нашия износ, са допълнителен рисков фактор за икономиката ни.
Кризата даде сериозно отражение върху икономиката на страната ни, като макроикономическите рискове отблъскват част от инвеститорите, е мнението на Надя Неделчева от Карол. Особено като се има предвид наличието на редица развиващи се пазари, както от региона, така и глобално, които се справиха много по-добре с излизането от кризата - част от страните от Централна Европа, Азия, Латинска Америка.
Другата причина е изключително ниската ликвидност на капиталовия ни пазар. Това отблъсква институционалните инвеститори, а и голяма част от индивидуалните. Именно слабите обороти възпрепятстват текущо навлизането на по-сериозни инвеститори, особено на фона и на макроикономическите рискове пред страната. Същевременно част от пазарите от региона на Централна и Източна Европа, чиито икономики понесоха сериозни поражения като Русия, Украйна, привличат инвеститорите с високата си ликвидност, като силният спад, който тези пазари отчетоха през 2008 г. направи ценовите равнища атрактивни, казва Неделчева.
Мнението на Димитър Бакалов е, че посочените вече негативни фактори са отразени в цените на българските акции, а масовото им пренебрегване от институционални и индивидуални инвеститори е сериозна предпоставка за поскъпване в краткосрочен план. Някои пазари в региона поскъпнаха твърде много за твърде кратко време, което може да доведе до корективно движение от порядъка на 8-10%, предизвикано от прибирането на печалби, казва Бакалов. Според него вероятността за корекция от такъв порядък на българските акции в краткосрочен план е силно ограничена. Предполагам, че пазари като България и Сърбия ще са сред лидерите по доходност след 1-2 години, оптимистично казва той.
Единственият начин нашата фондова борса да се съживи е да си върне интереса на институционалните инвеститори. БФБ-София има стратегия за развитие до 2012 г., която би трябвало да се приложи. Създаването на индексни фондове, както и листването на останалите големи държавни предприятия, като Български енергиен холдинг, на този етап изглеждат единствените, смята Развигор Христов, инвестиционен консултант в ПОД Бъдеще.

Логично след всичко казано изниква въпросът: А къде тогава да се инвестира?

Пазарите от Централна и Източна Европа плюс Русия са атрактивни за инвестиции в момента от гледна точка на алокацията на активи по държави, е виждането на Димитър Бакалов. Основен критерий за селектирането на конкретни държави, според него, е очакваният ръст на БВП. Считам, че инвеститорите в краткосрочен и средносрочен план ще постигнат добра доходност, залагайки на пазарите с добри перспективи за ръст на БВП през 2010 и 2011 г. и ликвидни капиталови пазари, казва той. Разбира се, очакваният ръст на БВП сам по себе си е недостатъчен индикатор за взимането на инвестиционно решение, тъй като голяма част от страните от извадката се характеризират с висок политически риск, висок валутен риск и волатилни капиталови пазари, а и не бива да забравяме, че реалните резултати много често се разминават с прогнозираните, а и самите прогнози подлежат на ревизии.
Мисля, че в средносрочен план Русия, Турция и Полша ще са едни от най-добре представящите се пазари, казва Бакалов. Положителна влияние на руските акции ще окажат задържането на сегашните котировки на петрола и по-нататъшно евентуално поскъпване. Демографският ръст, стабилната финансова система, отворената политика на правителството към чуждестранните инвеститори и формирането на средна класа са все фактори, които ще подкрепят Турция в средносрочен и дългосрочен план. Полша е страната в Централна и Източна Европа, която беше от най-слабо засегнатите от глобалната рецесия. Полша е със сравнително ниски нива на държавен дълг спрямо БВП в Европа, притежава един от най-развитите капиталови пазари в региона и е със силно изразено присъствие на институционални инвеститори (изключително силно присъствие на Полските пенсионни фондове поради законови ограничения да инвестират навън).

Как може да се инвестира на чуждите пазари?

Най-лесният и евтин начин за достъп до тези пазари е чрез ETF-и /борсово-търгуван фонд върху основния индекс на този пазар/ за добре диверсифицирани портфейли и чрез ADR-и /американски депозитарни разписки/ и GDR-и /глобални депозитарни разписки/ за отделни емитенти (част от сините чипове), които се търгуват на борсите в Лондон, Ню Йорк, Франкфурт.

Инвестирането на чужди пазари може да стане по няколко начина, като изборът на конкретен начин зависи от рисковия профил на инвеститора, казват брокерите. Възможно е самостоятелно инвестиране чрез избор на отделни акции, като тук следва да се отчете необходимостта от детайлен анализ и следене на позициите. Друг вариант е получаването на експозиция към даден пазар чрез покупка на ETF. Инвестициите в ETF-и придобиват все по-голяма популярност поради улеснения начин, който те осигуряват за влизане на даден пазар, както и поради ниските транзакционни разходи. Не на последно място добра възможност представлява и инвестицията чрез взаимен фонд, който инвестира извън България. На българския пазар в момента се предлагат няколко подобни фонда, управлявани както от български управляващи дружества, така и от международни банкови групи, представени в България. Класациите за доходност от последните месеци сочат, че именно фондовете, инвестиращи навън, се справят много по-добре спрямо тези, които инвестират само на българския пазар.

Рисковете

При инвестиране на международните пазари обаче следва се отчитат и специфични рискове. Сред основните е валутният риск, като неговото проявление може значително да намали постигнатата доходност в даден момент. В някои случаи рискът  се засилва от технологични фактори, като например отсъствие на платформа за директна търговия, което допълнително намалява осведомеността за развитието на пазара, както и възможността за бързи действия. Дистанцията, както и езиковите бариери, намаляват възможността за своевременна информираност, както и затрудняват поддържането на контакти и директното проследяване на развитието на листваните компании.

От март месец 2009 г. досега, имаше голямо повишение на всички фондови борси. Много е вероятно след подобни повишения да се очаква продължителна консолидация, предупреждава Развигор Христов от ПОД Бъдеще. 

 

* Материалът е с аналитичен характер и представлява личното мнение на анализаторите. Той не е препоръка за покупко-продажба на финансови инструменти и вземане на инвестиционно решение!


Виолета Иванова

 

Източник: DarikFinance.bg


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg