EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британците ще разработват ядрено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британците ще разработват ядрено гориво

mail13:25 | 09.01.2024прегледи 402 коментарикоментари 0


Великобритания ще инвестира 300 млн. паунда за разработването на специализирано гориво за ядрени реактори от ново поколение, с което се надява да изолира Русия от този пазар, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА.

Финансирането от британското правителство ще бъде насочено за развитие на местното производство на висококачествен нискообогатен уран (HALEU) – гориво, необходимо за повечето високотехнологични реактори, което обаче в момента се предлага на пазара само от Русия.

Министърката на енергийната сигурност и въглеродната неутралност Клеър Коутиньо заяви, че британската програма за производство на HALEU би могла да бъде в състояние да снабдява с това ядрено гориво и останалия свят и да допринесе за изолирането на Москва, която е обект на тежки санкции от Запада след инвазията в Украйна през февруари 2022 г.

Още 10 млн. паунда ще бъдат предоставени за развитието на умения и подготовката на обекти за производството на други високотехнологични ядрени горива в Обединеното кралство, съобщи Министерството на енергийната сигурност и въглеродната неутралност.

Министерството се надява с надграждането на възможностите за обогатяване на уран и производствения капацитет в Северозападна Англия да осигури дългосрочно доставките на ядрено гориво за Великобритания, но и да подкрепи международните си съюзници.

„Ние се противопоставихме на Путин на петролните, газовите и финансовите пазари, няма да му позволим да ни изнудва с ядреното гориво“, заяви Коутиньо. „Великобритания даде на света първата функционираща атомна електроцентрала и сега ние ще бъдем първата държава в Европа извън Русия, която ще произвежда високотехнологично ядрено гориво. Това ще има решаващо значение за енергийната сигурност в страната и в чужбина и надгражда британските исторически конкурентни предимства“, каза министърът.

От министерството ѝ отбелязаха още, че инвестицията ще подпомогне прехода на Обединеното кралство към икономика с нулеви въглеродни емисии, като осигури достъпна и чиста енергия.

Според официални представители високотехнологичните модулни ядрени реактори са по-малки, могат да бъдат произвеждани в заводи и могат да променят начина на изграждането на атомни електроцентрали, като направят строителството им по-бързо и по-евтино.

Първата такава централа е планирано за влезе в експлоатация в началото на следващото десетилетие.

Миналата година британският премиер Риши Сунак беше обвинен от критиците си, че отстъпва от ангажиментите на правителството си за нулеви въглеродни емисии, включително със забавяне на забраната за продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили.

На климатичната конференция COP28 в Дубай миналия месец обаче британското правителство се ангажира с глобалните усилия за увеличаване на дела на атомната енергетика. На конференцията Великобритания, заедно с държави като САЩ и Франция, се присъедини към целта за утрояване на употребата на ядрена енергия до 2050 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037