EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Британците охладняват към ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британците охладняват към ЕС

mail18:05 | 26.10.2015прегледи 879 коментарикоментари 0


Оставането на Великобритания е ЕС ще донесе на страната икономически ползи в размер на 58 милиарда паунда (79 млрд евро) и 790 хиляди работни места до 2030 г., сочи доклад на лондонския Център за икономически и бизнес изследвания, цитиран от "Ройтерс" Ползите за Острова ще дойдат благодарение на европейски инициативи като създаването на единния дигитален пазар и отварянето на финансовите, транспортните и енергийните сектори на страната. Общият ефект ще бъде растеж на брутния вътрешен продукт на Великобритания с 2.8%.Дивидентите от тези инициативи няма да бъдат сигурни, ако Великобритания излезе от ЕС и направи опит да договори отново достъпа си до европейския пазар.

През последните месеци обаче броят на британците, които биха гласували в полза на по-нататъшното членство на Обединеното кралство в Европейския съюз е намалял от 61 процента на 52, сочат резултати от проучване, публикувани от Ipsos Mori.
Предишното подобно проучване е проведено в Обединеното кралство през юни, когато за излизане от ЕС са се обявили само 27% от жителите на кралството. Днес това мнение се споделя от 39%.
Според местни наблюдатели, рязката промяна на общественото мнение за кратък период се дължи на кризата на миграцията в Европа. Много е вероятно драматичните събития по границите на ЕС, както и ежедневните инциденти, свързани с бежанците в околностите на Британските острови, да са принудили много жители на царството да променят гледната си точка на относно ползите от обединена Европа.

Излизането на Великобритания от ЕС може да има катастрофален ефект върху британските фермери, като само най-ефективните 10 % от тях ще могат да оцелеят без мултимилиардните субсидии, предоставяни всяка година от Брюксел, става ясно от ново проучване, пише The Guardian.
Изследването, озаглавено „Подготовка за Brexit“ е извършено от базираната в Лондон независима агенция за икономически анализи Agra Europe, която проследява европейските и британските политики. Експертите предупреждават, че „Brexit“-а или излизането на Обединеното кралство от ЕС може да навреди и на износа на храни от страната, защото ще накара големите мултинационални хранителни компании да напуснат Великобритания. Такъв сценарий също ще остави Острова и без достъп до така нужната на земеделието сезонна работна ръка от Източна Европа.
Agra Europe посочва, че един „Brexit“ „моментално ще дисквалифицира“ британските фермери от всички европейски субсидии, които в момента се равняват средно на 35-50 % от техните общи доходи. Като се базира на анализ на официални държавни документи, агенцията твърди, че дори и да бъде предложена алтернативна програма за помощ от британското правителство, в случай на излизане от ЕС, финансовата подкрепа за тях ще падне от между 3,5 и 4 милиарда лири, както е в момента, до около 1 милиард лири годишно.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1157