EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Британският парламент отново отхвърли Брекзит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британският парламент отново отхвърли Брекзит

mail12:45 | 13.03.2019прегледи 662 коментарикоментари 0


обновена/

Британският премиер Тереза Мей загуби ключов втори вот по споразумението за Брекзит, което сключи с Брюксел, съобщи ДПА. Това е голямо поражение за плана й за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март. Тя договори този текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството, отбеляза Франс прес
Споразумението бе отхвърлено с мнозинство от 149 гласа. В негова подкрепа гласуваха 242 депутати, а против него - 391.
Камарата на общините на британския парламент отхвърли текста с голямо мнозинство и на 15 януари.

Депутатите ще гласуват в четвъртък дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка - сценарий, от който особено се боят икономическите среди.
Мей заяви, че ако Камарата подкрепи идеята за излизане без сделка, то ще бъде задача на правителството да приложи това решение, предаде Ройтерс.
Тя поясни, че ако Камарата отхвърли идеята за излизане без сделката и подкрепи идеята за излизане със сделка, то в четвъртък ще има гласуване дали да се отсрочи датата за излизане от ЕС, сега предвидена за 29 март. Ако тогава Камарата гласува за отсрочка, то правителството ще се опита да го договори с ЕС. Мей обаче предупреди, че гласуване за излизане без сделка и за отсрочване на датата на излизането няма да разреши проблема. Тя допълни, че ЕС ще иска да знае какво искат да правят британците с удължаването на крайния срок. Камарата ще трябва тогава да каже дали иска да отмени прилагането на член 50 за излизане от ЕС или да има втори референдум за Брекзит, допълни тя.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пък каза, че сделката за Брекзит е мъртва, предаде Франс прес. Той каза, че е време за общи избори, допълва Ройтерс.
Докато течаха дебатите в парламента и гласуването, пред сградата имаше протести на привърженици на Брекзит и на привърженици на оставането в ЕС, предаде Франс прес.

Реакции в Европейския парламент

Европейският парламент обсъди днес отново въпроса с оттеглянето на Великобритания от ЕС в светлината на последните решения на парламента в Лондон, съобщи БТА.
     Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс отбеляза, че британските депутати са единствените, които могат да посочат пътя напред. Не виждам по-добро решение от постигнатото споразумение и съответните пояснения. Днес сме в ръцете на британската политическа система, тя трябва да посочи решението, добави той.
     Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че снощното отхвърляне на споразумението в британския парламент удължава и задълбочава голямата несигурност. Отговорността за безизходицата е единствено на Великобритания. Ако британците изберат да напуснат със споразумение, ще разполагаме със срок от 21 месеца до четири години за преговорите по бъдещите отношения. При всяко положение Великобритания ще остане наш съюзник и партньор, посочи той.
     По неговите думи, ако британците решат да подкрепят споразумението, то ще остане единствената възможност за оттегляне по правила, но към него повече няма да бъдат добавяни уверения и пояснения. Очакваме британското правителство да предложи какво да се прави, за да се постигне мнозинство в британския парламент. Трябва да бъде ясно защо да се удължи срокът преди оттеглянето. Опасността от напускане на Великобритания без споразумение никога не е била по-голяма. ЕС е готов за раздяла без споразумение, заяви Барние.
     В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) определи като бедствие последиците от вчерашното гласуване на британските депутати. Трябва да се подготвим за най-лошото. Ако няма мнозинство в британския парламент, хората следва пак да бъдат попитани какво предпочитат. Удължаването на срока преди оттеглянето трябва да се основава на уместни причини. Няма нужда от удължаване дори с ден, ако няма яснота какво да се постигне в този допълнителен срок. Великобритания превзема политическото пространство в ЕС и това не може да продължава, защото е за сметка на решаването на въпроси като например Китай, добави ЕНП.
     Групата на социалистите и демократите настоя ЕС вече да се насочи към други въпроси като икономиката и опазването на околната среда. Призоваваме британския парламент да приеме смислено решение. След като не постига решение, въпросът отново трябва да се постави на гражданите, призоваха социалистите.
     Групата "Европейски консерватори и реформатори" (ЕКР), която винаги досега подкрепяше оттеглянето на Великобритания, заяви, че има по-добро решение и то е страната да остане в ЕС. ЕКР призова днес за второ допитване до британските избиратели. ЕК трябва да признае частична отговорност и да предложи безусловно удължаване на срока преди напускането, с възможност Лондон да контролира миграцията, предложи тази парламентарна сила.
     Либералите от АЛДЕ определиха британското оттегляне като провал на ЕС и отново изразиха увереност, че в следващите десетилетия британската младеж ще върне страната в Общността. Великобритания изгуби контрол, вместо да си върне контрола. Двете основни британски партии използват въпроса с оттеглянето като оръжие една срещу друга, заяви АЛДЕ. Групата се изказа против всякакво удължаване на срока за раздялата, дори с ден, ако няма ясно мнение на британския парламент какво иска да постигне в това допълнително време.
     Европейската обединена левица коментира, че вижда решението в обединението на Ирландия. Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" посочи, че дори сред британските избиратели, гласували за оставане в ЕС, се разпространява желанието просто да напуснат, независимо как. Според тази група британският премиер Тереза Мей ще се "унижи" и ще поиска отсрочка от ЕС, и затова призова това искане да бъде отхвърлено от Европейския съвет.
     Групата "Европа на народите и свободата" заяви, че от самото начало Мей е целяла провал на отеглянето. ЕС трябва да отхвърли искането за удължаване, настоя тази парламентарна група.Британският парламент загуби "последната си възможност" да постигне сделка за Брекзит, каза днес еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз на ЕС Пиер Московиси пред телевизия "Франс 2". "Направихме всичко, което можеше", каза Московиси, предаде Ройтерс.   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg