EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британските био продукти с ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британските био продукти с ръст

mail17:45 | 18.08.2021прегледи 792 коментарикоментари 0


Пандемията от коронавирус и наложените мерки за пресичане на разпространението му помогнаха повече от всякога досега за разширяването на биологичния сектор във Великобритания, като само през 2020 г. той е нараснал с 12,6% - до 2,79 млрд. паунда, констатира годишният „Доклад за пазара на биологични продукти” на британската Асоциация за почвите, цитиран от електронното издание FarmingUK.

Това е най-силното темпо на ръст в бранша от 15 години, отчитат от асоциацията. Смята се, че в основата на този бум са няколко фактора, включително бързият ръст на онлайн продажбите на дребно през миналата година (с 36,2%) и повишеното внимание на потребителите към собственото им здраве и към устойчивите практики.

Търговският консултант в организацията Фин Котъл е убедена, че обществеността вече е много по-наясно с биологичните продукти, тъй като колкото повече ги вижда, толкова по-вероятно е да ги купува. „Тъй като хората имаха повече свободно време през периода на пандемията, те като цяло обмислят повече какво купуват. През пандемията нарасна и признанието на естествените продукти, потребителите не просто оценяват влиянието им, те се замислят сериозно за въздействието на цялостното производство върху околната среда. Биологичните продукти са на преден план в съзнанието на хората”, категорична е Котъл.

Докладът на асоциацията излезе малко след публикуването на официалните данни на министерството на околната среда, храните и развитието на селските райони на Великобритания, които показват, че площите с биологично производство са се разширили с 12% през миналата година. Тенденцията за увеличаването им се запазва от 2014 г. насам с изключение само на 2019 г. През миналата година при обработваемите земи, засети с биологични култури, увеличението е с със 7%, колкото е и средното за Европа, където броят на биологичните производители и площите с биологично производство продължават да нарастват в унисон с амбицията на Европейския съюз до 2030 г. да достигнат дял от 25% от всички земи със селскостопанско предназначение.

По отношение на министерската статистика от асоциацията коментираха, че потребителското търсене води до увеличаване на броя на фермерите, които са склонни да преминат към биологично производство, а това е показателно за нарастващо доверие в сектора. „Приветстваме тези данни на министерството за Великобритания, които показват положителен ръст и доверие в биологичния сектор. Площите, които са в период на преход към биологично производство чрез сертифициране от Асоциацията за почвите, са се увеличили още повече, демонстрирайки ръст от 24% за 12-те месеца до края на март 2021 г. Сега е моментът управляващите в Обединеното кралство да стимулират процеса на осигуряване на обществени блага като чиста вода и възсух, увеличено биоразнообразие и ограничаване на наводненията чрез нарастваща подкрепа за системата и практиките на биологичното селско стопанство”, заяви Софи Кърк, мениджър за развитието на бизнеса по сертифицирането в организацията.

У нас чиновниците си питат ушите, когато стане въпрос за био

Оттам се позоваха на данни от своя доклад „Биологичното селско стопанство и растежът – могат ли да вървят заедно?”, които показват, че нетната печалба във фермите с биологично растениевъдство и животновъдство е по-голяма от тази в обикновените ферми. Биологичните ферми получават 5 пъти повече сресдтва на хектар от екологичните схеми във Великобритания и с 50% повече приходи от диверсификацията, сочат изчисленията на експерти на асоциацията.

Sinor.BG


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg