EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британски интерес към пристанище Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британски интерес към пристанище Варна

mail13:30 | 11.12.2012прегледи 564 коментарикоментари 0


Няколко британски компании разкриха инвестиционните си намерения към нашата страна. В Лондон се проведе форум "Investing in Bulgaria – The strategic business destination in Central and Eastern Europe". Те се срещнаха с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в рамките на форума. В дискусията взеха участие повече от 120 компании от секторите IT, аутсорсинг, електроника и електротехника, финансови услуги, мебели и текстил.

Голяма международна фирма в областта на концесионирането на пристанища проучва възможността да участва в процедурата за отдаване на пристанище Варна на концесия. Компания, която има логистичен център в България, ще разшири присъствието си с изграждането на още два центъра. Две компании от областта на аутсорсинга планират да разкрият нови работни места у нас, едната от които с до 3 000. Проявен е интерес и за франчайзинг на търговска верига за облекла. Вносители на вино, мебели, метални изделия, текстил и облекло за британския пазар също са заинтересовани от българска продукция.
По време на форума, чужди инвеститори споделиха своя опит в България. Макс Хюз, управляващ директор на "Уилям Хюз" каза, че компанията бележи 7 пъти ръст от 2004 г. насам, когато навлизат на българския пазар.Той допълни, че инвестицията у нас им е помогнала да подобрят своята конкурентоспособност.
Зоя Паунова, мениджър в "АстраЗенека" сподели, че откакто са в България, компанията им отбелязва ръст от 30% всяка година. Изпълнителният директор на "60К" Джонатан Гладуиш акцентира върху добрата подготовка и образование на персонала.
По време на форума министър Добрев представи благоприятният инвестиционен климат в България. Той подчерта, че страната ни е единствената с повишен кредитен рейтинг в ЕС. Добрев коментира още, че България е една от трите държави-членки, която спазва маастрихтските критерии за финансова стабилност и заема второ място в ЕС по съотношение между държавен дълг и БВП – 15%. По думите на министър Добрев структурата на чуждестранните инвестиции в страната е преминала от сектори с неустойчив растеж като недвижими имоти и финансови услуги към такива с висока добавена стойност и устойчив растеж./МИЕТ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg