EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британската инфлация с 18-мес. min

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британската инфлация с 18-мес. min

mail18:01 | 25.09.2023прегледи 519 коментарикоментари 0


Инфлацията във Великобритания изненадващо се е понижила през август до най-ниското си равнище от началото на руската военна инвазия в Украйна, която доведе до рязко поскъпване на енергийните продукти и на хранителните стоки, предаде Асошиейтед прес.

Годишната инфлация във Великобритания, която отразява динамиката на потребителските цени, се е понижила до 6,7 на сто на годишна основа през миналия месец спрямо 6,8 на сто през юли, съобщи британската Служба за национална статистика (ONS). Това е най-ниското й ниво от февруари 2022 г.

Повечето анализатори прогнозираха, че британската инфлация ще се повиши до около 7 на сто на годишна основа през август. 

Понижението на стойността на самолетните билети и на настаняваното в хотелите на Острова, както и забавянето при поскъпването на хранителните продукти, са компенсирали поскъпването на енергийните продукти на фона на повишените цени на суровия петрол, посочва АП.  

Британският министър на финансите Джереми Хънт обяви, че неочакваният спад на инфлацията през август показва ефективността на мерките за нейното понижаване, предприети от правителството в Лондон.

"Днешната новина показва, че планът (на правителството - бел. ред.) за справяне с инфлацията работи", се казва в изявление на Хънт, цитирано от Ройтерс. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158