EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Британска опозиционна депутатка убита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британска опозиционна депутатка убита

mail21:31 | 16.06.2016прегледи 1044 коментарикоментари 0


Британската депутатка Джо Кокс издъхна от раните си по-малко от час, след като бе простреляна и намушкана с нож днес посред бял ден в град Бърстол, в централна Англия, предадоха осведомителните агенции. 
41-годишната лейбъристка, майка на две малки деца, бе нападната от 52-годишен мъж на среща с избиратели в нейния район. Нападателят е арестуван. Според полицията той е действал сам и не се издирват негови съучастници. Самоличността му не се съобщава. Мотивът за атаката засега е неясен. Друг 77-годишен мъж, намирал се наблизо, е ранен при атаката на убиеца. 
Убийството на депутатката само седмица преди съдбоносния референдум за членството в ЕС предизвика силен шок във Великобритания, където насилието срещу политици е твърде рядко явление. Ръководствата и на двата лагера - за излизане и за оставане на страната в ЕС, обявиха, че засега прекратяват кампаниите си. Не е ясно дали убийството е свързано с яростния дебат между противници и привърженици на членството в ЕС, отбелязва Асошиейтед прес. 
Премиерът Дейвид Камерън нарече убийството на опозиционната депутатка "трагедия". "Тя беше активен и ангажиран член на парламента", каза той и изрази дълбоко съчувствие на нейния съпруг Брендън и на двете им деца. Премиерът отмени планираната си реч на митинг в Гибралтар заради трагичната гибел на политическата си опонентка. 
Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза, че "цялата партия и цялото лейбъристко движение - дори цялата страна, са в 
шок от ужасяващото убийство на Джо Кокс". 
Гуверньорът на централната Банк ъв Ингланд Марк Карни също отмени предвидена за днес реч.
Според свидетел на убийството, цитиран от британската агенция Прес асосиейшън, Кокс се оказала въвлечена в схватка между двама мъже в Бърстол, на 320 км северно от Лондон. Един от мъжете се сбил с Кокс, после се чули два пистолетни изстрела и тя паднала между две коли. "Дойдох и я видях да лежи на земята", каза очевидецът. 
Според съдържател на близко кафене, цитиран от Би Би Си, нападателят стрелял три пъти срещу депутатката. Още при първия изстрел тя паднала на земята, а после той отблизо стрелял още два пъти в нея и я намушкал с нож. 
Кокс бе избрана за депутат в долната камара на британския парламент през май м.г. Тя бе особено активна по въпроса за гражданската война в Сирия и остро критикуваше нежеланието на правителството да се намеси по-активно с военна сила срещу екстремистите от "Ислямска държава", за да бъде разгромена групировката по-бързо. 

(БТА)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg