EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БРИКС ще се разшири с нови държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БРИКС ще се разшири с нови държави

mail08:30 | 06.06.2023прегледи 626 коментарикоментари 0


Високопоставени представители на повече от десет държави, включително Саудитска Арабия и Иран, са в разговори за установяване на по-тесни връзки с блока на най-големите възникващи икономики БРИКС, предаде Ройтерс.

БРИКС, в който сега влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, обмисля разширяване на членския си състав и все повече държави изразяват интерес да се присъединят. Блокът се позиционира като противовес на Запада.

Някога на него се гледаше като на нестабилно обединение на несравними помежду си развиващи се икономики, но през последните години БРИКС придоби по-конкретна форма, първоначално поради развитието на  Китай, а от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г. и заради Русия.

При откриването на дискусиите в петък на ниво външни министри на блока министърката на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор говори за БРИКС като лидер на развиващия се свят, който според нея е бил изоставен от богатите държави и световните институции по време на пандемията от КОВИД-19.

"Развитите държави не са изпълнили ангажиментите си към развиващия се свят и се опитват да прехвърлят цялата отговорност върху глобалния Юг", каза Пандор.

Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Куба, Демократична република Конго, Коморските острови, Габон и Казахстан изпратиха свои представители в Кейптаун за разговорите под надслова: "Приятели на БРИКС". Египет, Аржентина, Бангладеш, Гвинея-Бисау и Индонезия участват виртуално.

Други държави подкрепиха осъждането от страна на Пандор на богатите държави. Министърът на външните работи на ДР Конго заяви, че  развитите страни нямат политическа воля да насърчават колективен мир и просперитет. "Моята страна призовава страните от БРИКС да внесат промяна и за създаване на нов международен ред".

Изявление на иранското външно министерство гласи, че Техеран желае да се присъедини към блока и се надява, че решение в тази насока ще бъде взето в най-кратък срок.

Миналата година Китай заяви, че иска блокът да започне процес на приемане на нови членове. И други членове посочиха държави, които биха искали да се присъединят. Официални лица обаче заявиха вчера, че все още има работа за вършене и изглежда, че е необходимо да се действа внимателно.

Пандор посочи, че външните министри се стремят да приключат работата по рамката за приемане на нови членове преди лидерите на БРИКС да се съберат на среща на върха в Йоханесбург през август.

Подготовката за тази среща на върха върви под знака на противоречията около евентуалното присъствие на президента на Русия Владимир Путин, за когото е издадена заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg