EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БРИКС създава валутен резерв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БРИКС създава валутен резерв

mail07:30 | 29.03.2013прегледи 682 коментарикоментари 0


Страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се договориха да създадат самоуправляващ се валутен резерв в размер на 100 милиарда долара за извънредни ситуации, се посочва в заключителната декларация, цитирана от ИТАР-ТАСС. В документа се отбелязва, че финансовите министри от групата са стигнали до заключението, че споразумението за създаването на самоуправляващ се валутен резерв ще има положителен ефект като предпазна мярка и ще помогне на страните от БРИКС да избегнат недостиг на краткосрочна ликвидност. Според лидерите създаването на такъв механизъм ще допринесе за укрепване на глобалната финансова "защитна мрежа", а и ще допълни сегашните международни механизми като още една линия на защита.

Освен това страните от БРИКС се споразумяха да създадат своя банка за развитие, чиято задача ще бъде да финансира големи инфраструктурни проекти. Учреден е и Бизнес съвет на групата.
Първоначалната вноска на страните в банката трябва да бъде достатъчна за ефективното финансиране на инфраструктурни проекти, тъй като развиващите се страни са изправени пред проблеми с инфраструктурата, свързани с липсата на дългосрочно финансиране и преки чуждестранни инвестиции, особено в основен капитал. Отбелязват страните от БРИКС в специална декларация. Лидерите от БРИКС също така призовават до януари 2014 година да завърши общото преразглеждане на квотите в МВФ.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037