EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БРИКС - кредити в национални валути

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БРИКС - кредити в национални валути

mail10:00 | 30.03.2012прегледи 618 коментарикоментари 0


Представители на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) днес подписаха генерално споразумение за предоставяне на кредити в национални валути и многостранно споразумение за потвърждаване на акредитиви, предаде ИТАР-ТАСС. Церемонията по подписването се състоя след срещата на върха  в присъствието на лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.
Както по-рано съобщи помощникът на руския президент Сергей Приходко, "тези документи са предназначени да осигурят засилване на ролята на националните валути в разплащанията между страните БРИКС". По думите на представители на финансови организации, сред които Китайската банка за развитие, Индийската експортно-импортна банка, Националната банка за социално-икономическо развитие на Бразилия и Банката за развитие на Южна Африка, "споразуменията предвиждат да се създадат базови механизми за разплащания и финансиране на проекти в национални валути между упълномощените банки на страните участнички в БРИКС". Страните планират да създадат Банка за развитите на БРИКС, съобщи днес индийският премиер Манмохан Сингх, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Взето бе решение да се създаде Банка за развитие на БРИКС", заяви той. "Необходимо е да се разгледа това предложение и да се представи доклад на следващата среща на върха", допълни той.
Банката ще се контролира от петте бързо развиващи се страни, допълва Асошиейтед прес. Страните БРИКС са недоволни от това, че реформирането на финансово-икономическата система в света не взема под внимание тяхната роля в глобалната икономика, заяви руският президент Дмитрий Медведев. "Според мен гаранция за успеха на проекта БРИКС може да бъдат нашите общи коренни интереси. Всички ние сме заинтересовани от реформирането на застаряващата финансово-икономическа система в света. В момента има такова реформиране, но днес ние изразяваме недоволство от това с какви темпове се извършва то, което е отразено в проекта на нашето заявление. Тя (реформата) все още не отчита ролята в глобалната икономика, която вече играят страните БРИКС и други държави с формиращи се пазари", каза Медведев на заседание на лидерите на страните БРИКС в разширен състав. Руският президент отбеляза, че икономиките на страните от БРИКС се допълват и че пред обществата на тези страни стоят сходни предизвикателства, включително необходимостта от модернизация на много сфери на социалния живот. По думите на Медведев постепенното превръщане на БРИКС в пълноформатен механизъм за взаимодействие по най-важните въпроси на световната икономика и политика би могла да стане стратегическа цел на обединението. Петте страни представляват 45 процента от населението на света, заемат една четвърт от територията на планетата и осигуряват една четвърт от глобалната икономика или 13,5 трилиона долара, посочва АП./бта

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048